Skladniki;
Baza;
2 lyzki kakao w proszku
1 lyzeczka przyprawy mixed spice *
100 g rozpuszczonego masla
250g ciastek degistive, pokruszonych
Masa;
100g masla
50g cukru
50g ciemnobrazowego cukru
397g (puszka) skondensowanego mleka
1 lyzka czarnej melasy (zastapilam golden syrup)
75g ciemnej czekolady, rozpuszczonej
Wierzch;
4 male banany (wystarczy jeden duzy)
284ml double cream, ubitej
kakao do posypania
Wykonanie;
Kakao, mixed spice i maslo wmieszac do pokruszonych ciastek i zmiksowac. Masa wylozyc spod i boki okraglej blaszki o srednicy 20cm. Wstawicdo lodowki.
Maslo i oba rodzaje cukrow rozpuscic na malym ogniu. Mieszac do czasu rozpuszczenia sie masla i polaczenia skladnikow. Dodac mleko skondensowane i zagotowac, mieszac do czasu pojawienia sie zlotego karmelu. Po zagotowaniu zdjac z palnika dodac melase i rozpuszczona czekolade, wymieszac dokladnie.
Wylac mase na spod z ciastek i schlodzic przez ok 1 godz 30 min.
Przed zaserwowaniem udekorowac bananami i bita smietana.
* Przyprawe mixed spice mozna zastapic przyprawa do piernika
uwielbiam słodkości z dodatkiem banana i kakao.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:-)
Wygląda tak pysznie, że mogłabym zjeśc najpierw jeden, a potem drugi i trzeci kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa wyglada niesamowicie. Uwielbiam banoffe pie wiec ten przepis wpisuje na liste do wykonania bo czekoladowego jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńps. widze ze mamy podobne upodobania alkoholowe ;-)
Ależ bosko wygląda! Musi być super pyszny!:)
OdpowiedzUsuńJedno ciasto, a tyle w nim pyszności. :) Bardzo ładne i z cyklu 'efektownych', że żaden gość nie odmówi choćby kawałeczka. :)
OdpowiedzUsuńEve wyglada niesamowicie :)musze koniecznie kiedys wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :). A z lodami to musi smakować fantastycznie :)! Ale z bitą śmietaną na pewno też jest super. Mniam, uwielbiam takie połączenia :).
OdpowiedzUsuńEwo, podoba mi się ten deser :)
OdpowiedzUsuńMleko skondensowane ma być niesłodzone? Zrobię, bo wygląda bardzo apetycznie, a w lodówce zalegają mi dwie puszki :o)
Agatko, ja uzylam slodzonego i nie okreslili w ksiazce akurat tego. Ale jesli uzyjesz nieslodzonego to jest nadmiar innych slodkich dodatkow jednak i nie powinno byc roznicy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam banofee pie! :) Słodkie jest to fakt, ale spróbuj kiedyś wersji z jogurtem naturalnym (np. greckim) zamiast śmietany. Bardzo fajnie łagodzi słodycz.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja Komarko. Dziekuje :)
OdpowiedzUsuń