poniedziałek, 2 marca 2009

Chocolate banoffe pie


Po Czekoladowym Weekendzie, w ktorym wzielam skromny udzial, nadrabiam. Ta propozycja jest przepisem z ksiazki, ktora zakupilam pare dni temu "A passion for puddings" Phil'a Vickery. Polecam, zwlaszcza tym, ktorzy sie zloszcza, ze ich wypieki nie sa doskonale, trafiaja sie im zakalce albo placek w ogole nie urosnie. Wykonanie placka nie wymaga pieczenia i duzego nakladu czasu. Najbardziej czasochlonne jest zrobienie bazy z herbatnikow i wylozenie nia brytfanki. Moim zdaniem nieco za slodkie. Pomyslalam, ze nasepnym razem zamiast bitej smietany uzyje lodow :)



Skladniki;

Baza;
2 lyzki kakao w proszku
1 lyzeczka przyprawy mixed spice *
100 g rozpuszczonego masla
250g ciastek degistive, pokruszonych

Masa;
100g masla
50g cukru
50g ciemnobrazowego cukru
397g (puszka) skondensowanego mleka
1 lyzka czarnej melasy (zastapilam golden syrup)
75g ciemnej czekolady, rozpuszczonej

Wierzch;
4 male banany (wystarczy jeden duzy)
284ml double cream, ubitej
kakao do posypania

Wykonanie;
Kakao, mixed spice i maslo wmieszac do pokruszonych ciastek i zmiksowac. Masa wylozyc spod i boki okraglej blaszki o srednicy 20cm. Wstawicdo lodowki.
Maslo i oba rodzaje cukrow rozpuscic na malym ogniu. Mieszac do czasu rozpuszczenia sie masla i polaczenia skladnikow. Dodac mleko skondensowane i zagotowac, mieszac do czasu pojawienia sie zlotego karmelu. Po zagotowaniu zdjac z palnika dodac melase i rozpuszczona czekolade, wymieszac dokladnie.
Wylac mase na spod z ciastek i schlodzic przez ok 1 godz 30 min.
Przed zaserwowaniem udekorowac bananami i bita smietana.

* Przyprawe mixed spice mozna zastapic przyprawa do piernika

11 komentarzy:

  1. uwielbiam słodkości z dodatkiem banana i kakao.
    wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie, że mogłabym zjeśc najpierw jeden, a potem drugi i trzeci kawałek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa wyglada niesamowicie. Uwielbiam banoffe pie wiec ten przepis wpisuje na liste do wykonania bo czekoladowego jeszcze nie jadlam :)

    ps. widze ze mamy podobne upodobania alkoholowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bosko wygląda! Musi być super pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno ciasto, a tyle w nim pyszności. :) Bardzo ładne i z cyklu 'efektownych', że żaden gość nie odmówi choćby kawałeczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eve wyglada niesamowicie :)musze koniecznie kiedys wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :). A z lodami to musi smakować fantastycznie :)! Ale z bitą śmietaną na pewno też jest super. Mniam, uwielbiam takie połączenia :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo, podoba mi się ten deser :)
    Mleko skondensowane ma być niesłodzone? Zrobię, bo wygląda bardzo apetycznie, a w lodówce zalegają mi dwie puszki :o)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agatko, ja uzylam slodzonego i nie okreslili w ksiazce akurat tego. Ale jesli uzyjesz nieslodzonego to jest nadmiar innych slodkich dodatkow jednak i nie powinno byc roznicy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam banofee pie! :) Słodkie jest to fakt, ale spróbuj kiedyś wersji z jogurtem naturalnym (np. greckim) zamiast śmietany. Bardzo fajnie łagodzi słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa propozycja Komarko. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń