piątek, 27 marca 2009

Kurczak w pikantnym ciescie

Kilka tygodni temu upatrzylam ten przepis na blogu Gotuje bo lubie.  Zanotowalam i odlozylam wraz z innymi spisanymi przepisami, z zazaczeniem, ze wykonanam w chwili natchnienia. I wczoraj nastala chwila zrealizowania wlasnie tej receptury :) Danie wykonuje sie latwo choc samo smazenie jest czasochlonne- musialam robic z podwojnej porcji. Podaje oryginalny przepis.

Skladniki;
2 duze piersi z kurczaka
200 ml jogurtu greckiego
2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
1 jajo
sol, pieprz
ok 1.5 szklanki maki
olej o smazenia


Wykonanie;
Piersi pokroic na male kawalki- ok. 6 kawakow z jednej. Przyprawic sola i pieprzem. W misce wmieszac jogurt z jajem i papryka w proszku. Zanuzyc mieso w masie jogurtowej i odstawic do lodowki na ok 3 godziny. Po tym czasie rogrzac olej w garnku. W misce umiescic 1.5 szlanki maki. Obtaczac w niej kazdy kawalek fileta i smazyc do zrumienenia.

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczny przepis! Też odkładam do tych do zrobienia (stos rośnie). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda Twój kurczak Ewo :) Na pewno jest fajnie chrupiący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo, powiem to całkiem cichutko, żeby nikt nie usłyszał (bo spora część blogosfery sądzi, że ja mięsa nie jadam), że takie kawałeczki kurczaka zjadłabym z dziką przyjemnością. :) Pysznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń