czwartek, 26 marca 2009

Pea and pesto soup

 Kolejna propozycja Nigelli z ksiazki "Nigella Express". Bardzo pozywna, blyskawiczna zupa. Autorka radzi, by po ugotowaniu groszku, usunac cebulke dymke z wywaru. Ja tego nie zrobilam i nie uwazam by to jakos smak zupy zepsulo. Polecam.


Skladniki;
750ml wrzacej wody
375g mrozonego groszku
2 cebulki dymki
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki soku z limonki
4  lyzki (po 15ml) swiezego pesto (niestety tylko sloikowe bylo w zasiegu mojej reki)


Wykonanie;
Wode zagotuj. Dodaj groszek, cebulke dymke, sok z limonki i sol. Gotuj ok 7 min. Po tym czasie usun dymke. Dodaj pesto i zmiksuj przy uzyciu blendera.



4 komentarze:

  1. w takich uroczym kubeczku ją podałaś,
    że nawet niejadek by się skusił :-)
    uwielbiam zielony groszek

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam! Marzę o słodziutkim, świeżutkim groszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś mi ona umkneła i się zastanawiam dlaczego? ;)

    OdpowiedzUsuń