poniedziałek, 16 marca 2009

Kurzece biusty w azurach


W mojej kuchni czesto goszcza dania z kury. I dlatego poszukuje roznych sposobow jego przygotowania. Ten przepis zrobil na mnie wrazenie nie za sprawa tytulowych azurow a za sprawa polaczenia filetow z plackami ziemniaczanymi, ktore uwielbiam. Warto bylo sprobowac, zwlaszcza, ze moj maz ciagle prosil o dokladke. Receptura zostala przedstawiona na forum CinCin przez Krystyne. Podaje swoje proporcje, ktore wystarczyly na 6 plackow.


Skladniki;
400g filetow z kurczaka
200g pieczarek
1 cebula
150 g sera zoltego startego na tarce 
peczek zielonej pietruszki
6 sporych ziemniakow
2 jaja
3 lyzki maki
sol, pieprz
(dodatkowo uzylam przyprawy do kurczaka po wegiersku Kamis)
olej do smazenia plackow
maslo do smazenia pieczarek i cebuli

Wykonanie;
Piersi kurczaka pokroic w male kawalki, wymieszac z przyprawa do kurczaka, sola i pieprzem (w oryginale robi sie to w trakcie smazenia ale ja lubie doprawic kraka wczeniej aby przyprawy zdazyly sie z nim polaczyc).  Cebule i pieczaki pokroic i usmazyc na masle. Ja zrobilam to na jednej patelni aby oba skladniki dokladnie sie wymieszaly. Ser zetrzec na tarce o duzych oczkach, natke pietruszki posiekac. Ziemniaki zetrzec na tarce, odcisnac sok. Do masy ziemniaczenej dodac jaja i make, doprawic. Wymieszac aby wszystkie skladniki sie polaczyly. Na rozgrzanej patelni rozsmarowac cienka warstwa chochle ciasta. Powstale w placku dziurki to wlasnie tytulowe azury. Smazyc na zaloto, przewrocic na druga strone. Na polowe placka nalozyc czesc pieczarek, cebuli, sera i natki. Zakryc druga polowa placka i zrumienic placka z obu stron, dzieki czemu wszystkie skladniki sie polacza.

2 komentarze:

  1. to musi byc smaczne normalnie slinie sie jak to pisze.... my kochamy placki ziemniaczane musze wyprobowac takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszna propozycja na obiad
    szczególnie dla mnie wielbicielki kurzych biustów
    musze spróbowac takiej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń