wtorek, 21 kwietnia 2009

Melting leek and cheese pastries

Uwielbiam ciasto francuskie. Za to, ze mozna na nim polozyc wszystko. Czy to bedzie kawalek drobiu, warzywo, czy tez kawalek czekolady ciasto stanowi dla niego wspaniala oprawe. Ten przepis pochodzi z magazynu "Olive" (marzec 2009). Zbyt dlugo jednak odkladalam na pozniej. Jest wiele przepisow, ktore testuje, posmakuja ale nie wchodza na stale do repertuaru kulinarnego gdyz nie jest to smak, ktorego na co dzien mi potrzeba. Z tym przepisem jest inaczej. Bede robic czesto. Wspaniala propozycja na obiad/ kolacje w ostatniej chwili. Na kawalek ciasta francuskiego lub pora, ktory lezy samotnie. W oryginale- ser kozi ale zastapilam mozzarella.


Skladniki;
2 pory, oczyszczone i pokrojone na cienkie krazki
kawalek masla
4 lyzki smietany 33% (double cream)
jajo, rozbeltane w miseczce
375g gotowego ciasta francuskiego
125g sera mozzarella 

Wykonanie;
Pora poddusic do miekkosci na masle. Wystudzic, dodac smietane i polowe masy jajecznej. Piekarnik nastawic na 200C. Ciasto francuskie rozwalkowac na grubosc ok 0.5 cm i pokroic na kwadraty. W kazdym kawalku nozem wyrzezbic margines ok 1/2 cm. Mieszanke pora i jaja rozdzielic pomiedzy kwadraty.  Posmarowac pozostala czescia jaja. Piec ok 25 min.

3 komentarze:

  1. ja tez wlasnie za to lubie ciasto francuskie... swoja droga bardzo fajne polaczenie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo lubie takie ciasta wlasnie, ktore mozemy 'dekorowac' wg naszych potrzeb i uznan. Juz widze co bedzie w weekend! I sprobuje z kozim :)

    PS. Podoba mi sie u Ciebie w nowej szacie :)

    OdpowiedzUsuń