Skladniki;
300 g drobnego makaronu
2 lyzki oliwy extra-virgin, plus wiecej do makaronu
2 cebule, drobno pokrojone
3 zabki czosnku, posiekane
1 galazka rozmarynu, drobno posiekana, plus do przybrania
1 lyzeczka suszonych platkow chilli
2 puszki (po 400 g) miazgi pomidorowej
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 puszki (po 400 g) soczewicy, osaczone
2 lyzki octu balsamicznego
starty parmezan do przybrania
sol i pieprz
Wykonanie;
Zagotowac wode w garnku i ugotowac makaron. Zdjac z ognia 2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Osaczyc, polac oliwa, wymieszac- dzieki temu makaron pozostanie sprezysty i nie sklejony. W duzym garnku podgrzac oliwe, zeszklic cebule z czosnkiem (ok 4 min). Wmieszac rozmaryn i platki chilli, dusic kolejne 2 min. Do garnka dodac pomidory, bulion, ciecierzyce, szczypte soli i pieprzu. Dusic na wolnym ogniu ok 20 min. Wlac ocet balsamiczny i dodac makaron. Wymieszac i zdjac z ognia. Przed podaniem przybrac rozmarynem i parmezanem.
Wygląda przepysznie ! :) A u mnie tak rzadko zupy na stole... hmmm..
OdpowiedzUsuńPozdrówki ciepłe.
lubię tą mieszankę kolorów i smaków jaką można znaleźc w zupach
OdpowiedzUsuń:-)
Musi być przepyszna :) Chyba się na nią skuszę :))
OdpowiedzUsuńmoże tak odwrócić zdjęcie???
OdpowiedzUsuńZdjecie w takiej pozycji bylo robione i tak celowo wstawione ;)
OdpowiedzUsuńJa sie nie moglam pokusic na ciecierzyce, ale to kolejna potrawa z nia w roli glownej i powiem, ze mi smakuje.
wyglada pysznie i pewnie tez tak smakuje! :-)
OdpowiedzUsuń