Skladniki;
110 g (krazek) sera koziego
4 cebulki dymki
1 sredni czerwony ziemniak (o masie ok 175g)
1 lyzeczka posiekanych lisci tymianku, plus wiecej do posypania
175 g maki ze srodkiem spolchniajacym, plus do posypania
1 lyzeczka soli
1/8 lyzeczki pieprzu cayenne
1 duze jajo
2 lyzki mleka
1 kopiata lyzeczka ziarnistej musztardy
Wykonanie;
Ser kozi pokroj w kostki (ok1 cm). Przesiej do miski make, sol i pieprz. Obierz ziemniak ze skorki a nastepnie zetrzyj go na tarce o duzych oczkach. Starty miazsz dodaj do maki razem z drobno pokrojona cebulka dymka, posiekanym tymianiem i dwiema trzecimi sera. Przy uzyciu szerokiego, okragla zakonczonego noza wymieszaj wszystkie skladniki. Mleko wymieszaj z jajem i musztarda i wmieszaj do ciasta nozem. Mase przenies na blache wylozona pergaminem tworzac okrag srednicy 15 cm. Na wiezchu uloz pozostala czesc sera, posyp maka i tymiakiem. Piecz w 190C ok 45-50 min.
O, czekalam na ten przepis Ewo :) To w sam raz cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie : ten 'czerwony ziemniak' to jaki? cos jak slodki batat? czy 'normalny' ziemniak lecz jakiejs innej odmiany? czy ma on jakas specjalna nazwe po angielsku? to sobie potem poszukam po francusku ;)
Z gory dziekuje i juz teraz zycze Ci / Wam wesolych i pogodnych Swiat! :)
Beo, ja uzylam red potatos. W czerwonej skorce. Mysle, ze mozna zastapic zwyklym ziemniakiem.
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat :D
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńZnaczy uzyje jakiegos 'zwyklego' ziemniaka :)
A jak Wam smakowalo? Myslisz, ze bedzie powtorka?
Oryginalny w smaku. Nie jadlam takiego. Mniesmaowal srednio a ojemu mezowi baaardzo. Bedzie powtorka ale z ciekwosci z innym serem.
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki pieczony ser, a chlebek ślicznie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńMmm...brzmi ciekawie i smacznie !:))
OdpowiedzUsuńWesołych Swiąt !:)))
Ewo zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
OdpowiedzUsuńEwo, Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńEwuniu! Wesołych, spokojnych i smacznych! :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
OdpowiedzUsuń