czwartek, 9 kwietnia 2009

Goats' cheese, onion and potato bread with thyme

Zachwycilam sie tym chlebem juz gdy po raz pierwszy przegladalam swiezo zakupiona ksiazke "How to cook".  Nie moglam jednak zdobyc swiezego tymianku. Takie rarytasy "rzucane" sa tu do sklepu raz w tygodniu :D Doczekalam sie, zamieszalam skladnikami i wyjelam z pieca aromatyczny bochenek. Delia Smith, autorka ksiazki, proponuje zastapic ser kozi serem feta a tymianek innymi ziolami. Mysle, ze sie pokusze. 


Skladniki;
110 g (krazek) sera koziego
4 cebulki dymki
1 sredni czerwony ziemniak (o masie ok 175g)
1 lyzeczka posiekanych lisci tymianku, plus wiecej do posypania
175 g maki ze srodkiem spolchniajacym, plus do posypania
1 lyzeczka soli
1/8 lyzeczki pieprzu cayenne
1 duze jajo
2 lyzki mleka
1 kopiata lyzeczka ziarnistej musztardy

Wykonanie;
Ser kozi pokroj w kostki (ok1 cm). Przesiej do miski make, sol i pieprz. Obierz ziemniak ze skorki a nastepnie zetrzyj go na tarce o duzych oczkach. Starty miazsz dodaj do maki razem z drobno pokrojona cebulka dymka, posiekanym tymianiem i dwiema trzecimi sera. Przy uzyciu szerokiego, okragla zakonczonego noza wymieszaj wszystkie skladniki. Mleko wymieszaj z jajem i musztarda i wmieszaj do ciasta nozem. Mase przenies na blache wylozona pergaminem tworzac okrag srednicy 15 cm. Na wiezchu uloz pozostala czesc sera, posyp maka i tymiakiem. Piecz w 190C ok 45-50 min.

10 komentarzy:

  1. O, czekalam na ten przepis Ewo :) To w sam raz cos dla mnie :)
    Mam tylko pytanie : ten 'czerwony ziemniak' to jaki? cos jak slodki batat? czy 'normalny' ziemniak lecz jakiejs innej odmiany? czy ma on jakas specjalna nazwe po angielsku? to sobie potem poszukam po francusku ;)

    Z gory dziekuje i juz teraz zycze Ci / Wam wesolych i pogodnych Swiat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo, ja uzylam red potatos. W czerwonej skorce. Mysle, ze mozna zastapic zwyklym ziemniakiem.

    Wesolych Swiat :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje :)
    Znaczy uzyje jakiegos 'zwyklego' ziemniaka :)

    A jak Wam smakowalo? Myslisz, ze bedzie powtorka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny w smaku. Nie jadlam takiego. Mniesmaowal srednio a ojemu mezowi baaardzo. Bedzie powtorka ale z ciekwosci z innym serem.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam taki pieczony ser, a chlebek ślicznie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm...brzmi ciekawie i smacznie !:))


    Wesołych Swiąt !:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewo zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewuniu! Wesołych, spokojnych i smacznych! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń