czwartek, 30 kwietnia 2009

Poledwiczki wieprzowe po chinsku

Miesa staram sie jesc rzadko od niedawna. Moja druga Polowa dania obiadowego z mieskiem w roli glownej nie uznaje za obiad. Mieso gosci u nas wiec kazdego dnia ale na Jego talerzu. Kiedys tak nie bylo. Z braku ochoty na przygotowanie dwoch posilkow i dla mnie to byla codziennosc. Az do momentu gdy odkrylam, ze przygotowanie bezmisnych smakolykow jest rownie szybkie. A dla meza wyszukuje nowe przepsiy i pomysly z coraz wieksza przyjemnoscia :) Tym razem przygotowalam poledwiczki wieprzowe z przepisu, ktory przedstawila Agusiah na forum CinCin, a ktory w oryginale pochodzi z ksiazki "Chinese Cooking Class Cookbook" Wyd. Astrum.


Skladniki;
3 poledwiczki wieprzowe

Marynata;
1/4  szklanki sosu sojowego
2 lyzki czerwonego wina
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzka miodu
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 posiekany zabek czosnku
1 mala cebulka przekrojona na pol

Wykonanie;
Skladniki marynaty mieszamy (uzylam polowe duzej cebuli zamiast malej cebulki. Umieszczamy w niej mieso i odkladamy na ok 1 godzine w miejsce o temp. pokojowej lub na noc do lodowki.
Mieso dusic w sosie na patelni lub na grillu (to moja propozycja).

5 komentarzy:

  1. No jakoś tak zazwyczaj mężczyźni bardziej mięśni są... Co począć. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj skąd ja to znam ze męzczyzna na obiad bez miesa nawet nie spojrzy hihi. Poledwiczki wygladają pieknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Połówka też nie wyobraża sobie na dłuższą metę obiadów bezmięsnych :) Polędwiczki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja chcialem zapytac czy poledwiczki pierw usmazyc po marynowaniu z obu stron i potem wlac marynate i dusic czy odrazu z marynata dusic?

    OdpowiedzUsuń
  5. Poledwiczki dusic polewajac marynata co chwile, zeby nia nasiakly. Mozesz poledwiczki smazyc razem z marynata, uwazaj tylko by sie nie przypalila.

    OdpowiedzUsuń