środa, 6 maja 2009

cytrynowe ciasto z kaszy manny


Dlugo zdobywalam sie na przygotowanie tego ciasta. Nie zachwycaja mnie mocno cytrynowe wypieki. Uwazam jednak doswiadczenie z nim za mocno pozytywne. Czesc ciasta polalam sosem a czesc nie. I to zupelnie rozne doznania. Ciasto z sosem jest wilgotne a kazdy kes sprawia wrazenie polykania marynowanego owocu cytryny. Ciasto bez sosu natomiast jest suche, delikatne i swietnie komponuje sie z lodami. Na zdjeciu ponizej kawalek wypieku z sosem.
Przepis z ksiazki "Dania slodkie".


Skladniki;
6 jajek, zoltka oddzielone od bialek
310g mialkiego cukru
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryn
80ml soku z cytryny
90g kaszy manny
95g mielonych migdalow
2 lyzki maki ze srodkiem spulchniajacym

Wykonanie;
Piekarnik rozgrzac do 170C. Okragla blaszke o srednicy 24 cm natluscic i wylozyc papierem do pieczenia. Do duzej miski wlozyc zoltka, 250 g cukru, skorke cytrynowa oraz 2 lyzki soku cytrynowego i utrzec na gesta mase. Bialka ubic na sztywno. Delikatnie dodawac bialka do masy, na zmiane z kasza, mielonymi migdalami i maka- nie mieszac zbyt gwaltownie, gdyz ciasto straci swa puszystosc. Przelac do blaszki i wygladzic powierzchnie. Piec przez ok 35-40 min, do momentu, gdy ciasto nie przykleja sie juz do szpikulca. Wyjac i zostawic w blaszce na 5 min, po czym przelozyc na metalowa podstawke. Ciasto ponakluwac szpikulcem w kilku miejscach.
Reszte soku i cukru wlozyc do rondla, dolac 125 ml wody i gotowac na malym ogniu, delikatnie mieszajac. Kiedy cukier sie rozpusci, zwiekszyc ogien i gotowac jeszcze przez 3 minuty, az osiagnie konsystencje gestego syropu. Goracy syrop rozprowadzic na wierzchu schlodzonego ciasta.

10 komentarzy:

  1. http://mniam-mniam.bloog.pl6 maja 2009 17:35

    ja bardzo lubię cytrynowe ciasta, wiec dodaje do ulubionych i zrobię..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wyglada faktycznie smakowicie; wchodzi na liste ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę pysznie! Uwielbiam cytrynowe wypieki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciacho :). Ja osobiście wersję z sosem bym wzięła, bo lubię, jak ciasto jest wilgotne :). No i uwielbiam cytrynowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się przyczajam już od tygodni do cytrynowego ciasta, tym syropem mnie dodatkowo zachęciłaś, wygląda pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie to piękne ciasto jest bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super :) Ja całkiem niedawno przekonałam się co cytrynowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu cytrynowy smak to jeden z najulubieńszych :)) Przepis zapowiada się bardzo ciekawie, a ciasto wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń