sobota, 20 czerwca 2009

chicken schnitzel with bacon and white wine


Pomysl na to ekspresowe i pyszne danie pojawil sie w ksiazce "Nigella Express". Poczatkowo wydawalo mi sie, ze smak nie bedzie ani intensywny, ani oryginalny. Mylilam sie. Dzieki dodatkowi bekonu, nie przyprawiony niczym wczesniej kurczak zyskal niepowtarzalny smak.


Skladniki;
1 lyzeczka oleju czosnkowego
4 plastry bekonu
4 kawalki z piersi kury (max. masa 125g kazdego)
100ml wina

Wykonanie;
Wlac olej na patelnie i dodac bekon. Usmazyc na chrupko i do napelnienia sie patelni sokiem z bekonu. Zdjac bekon z patelni, zawinac w folie aluminiowa i odlozyc na bok. Kawalki kurczaka usmazyc na powstalym tluszczu- po ok 2 min. z kazdej strony. Zdjac fileciki z patelni i umiescic na niej zawiniety wczesniej w folie bekon. Podlac winem, poddusic i w finale umiescic cala zawartosc patelni na kawalkach kurczaka.

4 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc na pierwszy rzut oka pomyślałabym tak samo jak ty: że to będzie kiepski nijaki smak, ale skoro zapewniasz, ze jest dobre- może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. plus olej czosnkowy, plus wino.... na prawde wiecej przypraw nie trzeba :)

    Ja, calkiem niedawno, robilam filet wolowy... tylko pieprz, cebula i wino... i to wlasnie wino dalo smak miesu, wazne aby dobrac odpowiednie :)
    1
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super :) Lubie takie smaki i z przyjemnoscia wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie! Treściwe, ładnie prezentuje się na talerzu... Pozostaje jeszcze tylko sprawdzić jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń