poniedziałek, 20 lipca 2009

Ciasteczka z kawalkami czekolady

Przyznam szczerze, ze nie czesto pieke ciastka. Nie przepadam za tym. Jestem niecierpliwa wiec gdy wkladam ciasto do piekarnika, chce je wyjac z niego w odpowiednim czasie, wystudzic i zjesc. Nie lubie natomiast stania przy piekarniku i wkladania do niego co parenascie minut kolejnej porcji masy do upieczenia. Moze kiedys to sie zmieni. Poki co serwuje ciastka tylko pod wplywem natchnienia. A to nastapilo kilka dni temu o godzinie 9 rano. Spiacych jeszcze domownikow obudzil zapach czekoladyi wanilii. Pewno w chwili jakiegos natchnienia upieke je ponownie, gdyz wszyscy bylismy nimi zachwyceni. Przepis z ksiazki "Dania Slodkie" wyd. Wega Delbana Polska.

Skladniki;

125g niesolonego masla

185g drobnego brazowego cukru

1 lyzeczka aromatu waniliowego

1 jajo, lekko roztrzepane

1 lyzka mleka

215g maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

250g kawalkow ciemnej czekolady

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Spora blache do pieczenia wylozyc papierem. Maslo i cukier utrzec w duzej misce. Dodac aromat, a nastepnie stopniowo dodawac jajko, mieszajac po kazdej porcji. Na koniec dodac mleko i wymieszac. Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia. Dodac maslana mase i wymieszac. Dorzucic kawalki czekolady laczac dokladnie z ciastem. Na blasze ukladac lyzka porcje ciasta, zachowujac odstep 4 cm. Na koniec porcje ciasta lekko splaszczyc i piec 15 min, az sie zrumienia. Studzic na metalowej podstawce.

4 komentarze:

  1. bardzo lubie czekoladowo-waniliowe ciasteczka:)) i uwielbiam piec ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają ślicznie i bardzo apetycznie ! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię piec ciasteczka :)
    I książkę, z której wzięłaś przepis b. lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka są dobre na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń