Skladniki;
250 g maki
250g mialkiego cukru
1 lyzka mielonego cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jaja
250 ml mleka
125g niesolonego roztopionego masla
3 lyzeczki mielonego cynamonu dodatkowo
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzac do 180C. Blaszke o wymiarach 20x 30 cm (uzylam tortownicy) lekko natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby papier wystawal poza dluzsze boki blaszki. Przesiac make, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Na srodku zrobic wglebienie. W malej misce wymieszac jaja i mleko. Wlac do wglebienia w mace i wymieszac metalowa lyzka. Dodac maslo i mieszac, dopoki masa nie stanie sie gladka. Polowe ciasta przelozyc do blaszki i wygladzic powierzchnie. Polaczyc cukier oraz cynamon. Ciasto w blaszce oproszyc 2/3 cukru z cynamonem i przykryc reszta masy. Wierzch oproszyc pozostala czescia cukru z cynamonem. Piec 25-30 min, az stezeje. Studzic w blaszce przez 20 min., a nastepnie przelozyc na metalowa podstawke i odstawic do calkowitego ostygniecia.
Musi być pyszne to ciasto,. Już o nim słyszałam i miałam chęć kiedyś zrobić, ale jakoś zapomniałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ja slyszalam o takich ciasteczkach snickerdoodles, o ciescie nie, wyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńProste. :) A jak wiadomo, proste zawsze dobre. :) Podoba mi się ta warstwa cynamonowa w środku. :)
OdpowiedzUsuńwszystko jest w tym cieście piękne
OdpowiedzUsuńpocząwszy od nazwy
rumianej skórki
i puszystego wnętrza
i książka,
z której zaczerpnęłaś przepis
należy i do moich ulubionych
:-)