piątek, 10 lipca 2009

Ciasto "Snickerdoodle"

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i tak smaczne, ze przepis posluzy mi na lata. To kolejny kulinarny sukces dzieki ksiazce "Dania slodkie" wyd. Wega Delbana Polska, z ktorej to receptura pochodzi. Ciasto wlewane do formy ma bardzo gesta, jednolita i gladka konsystencje. Druga warstwe masy musialam wlac jakos niefortunnie gdyz powstala widoczna na zdjeciu szczelina z powietrzem. Co na szczescie nie zmienilo smaku wypieku.

Skladniki;

250 g maki

250g mialkiego cukru

1 lyzka mielonego cynamonu

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 jaja

250 ml mleka

125g niesolonego roztopionego masla

3 lyzeczki mielonego cynamonu dodatkowo

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzac do 180C. Blaszke o wymiarach 20x 30 cm (uzylam tortownicy) lekko natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tak, aby papier wystawal poza dluzsze boki blaszki. Przesiac make, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Na srodku zrobic wglebienie. W malej misce wymieszac jaja i mleko. Wlac do wglebienia w mace i wymieszac metalowa lyzka. Dodac maslo i mieszac, dopoki masa nie stanie sie gladka. Polowe ciasta przelozyc do blaszki i wygladzic powierzchnie. Polaczyc cukier oraz cynamon. Ciasto w blaszce oproszyc 2/3 cukru z cynamonem i przykryc reszta masy. Wierzch oproszyc pozostala czescia cukru z cynamonem. Piec 25-30 min, az stezeje. Studzic w blaszce przez 20 min., a nastepnie przelozyc na metalowa podstawke i odstawic do calkowitego ostygniecia.

4 komentarze:

  1. Musi być pyszne to ciasto,. Już o nim słyszałam i miałam chęć kiedyś zrobić, ale jakoś zapomniałam.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja slyszalam o takich ciasteczkach snickerdoodles, o ciescie nie, wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste. :) A jak wiadomo, proste zawsze dobre. :) Podoba mi się ta warstwa cynamonowa w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko jest w tym cieście piękne
    począwszy od nazwy
    rumianej skórki
    i puszystego wnętrza

    i książka,
    z której zaczerpnęłaś przepis
    należy i do moich ulubionych
    :-)

    OdpowiedzUsuń