To mial byc mus z bialej czekolady. Tak przynajmniej sugeruje Rachel Allen w ksiazce "Rachel's food for living". Nie przepadam jednak za musami z biala czekolada, zastapilam ja wiec mleczna. Choc kolejnym razem wykorzystam ciemna gdyz efekt byl dla mojego podniebienia zbyt slodki.
Skladniki;
50g mlecznej czekolady (w oryginale bialej)
75ml smietany 30%
1/2 listka zelatyny
1 bialko
25g cukru
Wykonanie;
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Odstawic na bok do wystudzenia. Ubic smietane nie calkiem na sztywno i wstawic do lodowki. Zelatyne umiescic w naczyniu z zimna woda na ok 3-4 min. Osaczyc i zalac 2 lyzkami goracej wody, wymieszac do calkowitego roztopienia. Bialko umiescic w malej misce, dodac polowe cukru i ubic, dodac reszte cukru i ubic na sztywno. Rozpuszczona zelatyne dodac do czekolady, wymieszac. Nastepnie wmieszac ubite bialko. Cala mase wmieszac do schlodzonej smietany. Mase przelac do mniejszych naczynek i wstawic do lodowki na kilka godzin.
Bardzo łady :)
OdpowiedzUsuńMoże i słodki, ale zwłaszcza na tym pierwszym zdjęciu wygląda tak jedwabiście, że wyobraźnia pracuje. :)
OdpowiedzUsuńOj, mus czekoladowy! Mniam! Chętnie bym zjadła !:)))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada :) Bardzo podoba mi sie to drugie zdjecie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!Od dawna się zabieram za coś takiego, zachęciłaś mnie!
OdpowiedzUsuńjaki piękny mus
OdpowiedzUsuńjakie piękne zdjęcia..
uwielbiam czekoladę..
mmmmm już się rozpływam :)
OdpowiedzUsuńEwa, ile porcji otrzymalas?
OdpowiedzUsuńAbi, dwa ramekiny o pojemnosci ok 200 ml i te mala filizanke. Nie wiele ale mus jest tak slodki, ze mozna spokojnie mniejsze porcje podac.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację, Do te pory nie stosowałam żelatyny do musu czekoladowego. Zawsze stawiałam na klasyczny przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Ale zawsze warto próbować nowych rzeczy, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń