środa, 5 sierpnia 2009

Lekki mus czekoladowy

To mial byc mus z bialej czekolady. Tak przynajmniej sugeruje Rachel Allen w ksiazce "Rachel's food for living". Nie przepadam jednak za musami z biala czekolada, zastapilam ja wiec mleczna. Choc kolejnym razem wykorzystam ciemna gdyz efekt byl dla mojego podniebienia zbyt slodki.

Skladniki;

50g mlecznej czekolady (w oryginale bialej)

75ml smietany 30%

1/2 listka zelatyny

1 bialko

25g cukru

Wykonanie;

 Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Odstawic na bok do wystudzenia. Ubic smietane nie calkiem na sztywno i wstawic do lodowki. Zelatyne umiescic w naczyniu z zimna woda na ok 3-4 min. Osaczyc i zalac 2 lyzkami goracej wody, wymieszac do calkowitego roztopienia. Bialko umiescic w malej misce, dodac polowe cukru i ubic, dodac reszte cukru i ubic na sztywno. Rozpuszczona zelatyne dodac do czekolady, wymieszac. Nastepnie wmieszac ubite bialko. Cala mase wmieszac do schlodzonej smietany. Mase przelac do mniejszych naczynek i wstawic do lodowki na kilka godzin.

9 komentarzy:

  1. Może i słodki, ale zwłaszcza na tym pierwszym zdjęciu wygląda tak jedwabiście, że wyobraźnia pracuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, mus czekoladowy! Mniam! Chętnie bym zjadła !:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglada :) Bardzo podoba mi sie to drugie zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda!Od dawna się zabieram za coś takiego, zachęciłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki piękny mus
    jakie piękne zdjęcia..

    uwielbiam czekoladę..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa, ile porcji otrzymalas?

    OdpowiedzUsuń
  7. Abi, dwa ramekiny o pojemnosci ok 200 ml i te mala filizanke. Nie wiele ale mus jest tak slodki, ze mozna spokojnie mniejsze porcje podac.

    OdpowiedzUsuń