czwartek, 6 sierpnia 2009

Tarta z rabarbarem i custardem

Popadam w rozne fazy kulinarne. Potrafie przez tydzien piec tylko i wylacznie muffiny, na obiad dzien po dniu fileta z kury na tysiac sposobow, na kolacje przez dwa tygodnie nie jesc nic po czym nagle przez kilka dni siegac po jogurt. Czesto gotuje bo musze- bo wypatrze ciekawy przepis i wiem, ze to to czego mi potrzeba. W myslach obliczam czy sa skladniki i biegne do kuchni. Nie wazne, ze 22 a na efekt bedzie trzeba czekac do polnocy. Potrafie przez 7 dni przygotowac 10 nie znanych dotad dan czy wypiekow. Ale rownie dobrze idzie mi gdy mam brak weny- gotuje co mi na mysl przyjdzie z receptur znanych juz na pamiec. I przez trzy tygodnie nie przetestuje niczego nowego. Inna faza to ksiazki czy magazyny kulinarne. Trzy, cztery przepisy zrobione z jednej ksiazki z rzedu, ktora potem odkladam pomiedzy innymi by ponownie wyjac po roku. Czasem korzystam tylko i wylacznie z jednej ksiazki czy strony internetowej. Czesto przegladajac miesiecznik, odkrywam przepis, ktorego dotad nie widzialam. Kulinaria daja jednak wiele doznan i radosci :) Aktualnie mam faze na Rachel Allen i jej ksiazke "Rachel's food for living". To drugi przepis z rzedu ale na dniach bedzie trzeci, czeka jeszcze tylko na realizacje.

Skladniki;

Ciasto;

150g maki

25g cukru pudru

100g masla

1 jajo, roztrzepane

Nadzienie;

4 zoltka

25g cukru pudru

4 lyzki miodu

300 ml smietany 30%

225g rabarbaru, przycietego do 2 cm dlugosci

Wykonanie;

Make i cukier puder wsypac do miski. Dlonmi wymieszac z maslem, dodac polowe wymieszanego jaja, by ciasto polaczyc. Do pozostalej czesci jaja dolac lyzke wody, zamieszac. Wyrabiajac dolac mieszanke jajeczna. Gdy ciasto bedzie miec jednolita i zwarta konsystencje zawinac w folie i wlozyc do lodowki na 30 min lub do zamrazalnika na 1 godz. Piekarnik rozgrzac do 180C. Forme do tarty o srednicy 23 cm wysmarowac maslem. Ciasto wyjac z lodowki, umiescic pomiedzy dwoma kawalkami pergaminu i rozwalkowac na grubosc 5 mm. Zdjac wierzchnia warstwe pergaminu i ta sama strona ulozyc ciasto w formie. Zdjac druga warstwe papieru i dokladnie rozmiescic ciasto, przycinajac wystajace czesci. Foremke wstawic do zamrazalnika na 10 min. Po uplywie tego czasu ciasto przykryc papierem/folia i wysypac fasole uzywana do pieczenia lub inny srodek obciazajacy. Ciasto z wypelnieniem umiescic w piecu. Po 10 min wyjac z pieca, usunac fasole i pergamin, wysmarowac bialkiem i wstawic do pieca na 4-5 min.  Wyjac z pieca i odstawic. Przygotowac nadzienie- w misce ubic zoltka z miodem, dodac smietane i zmiksowac. Custardem wypelnic forme i ozdobic wierzch rabarbarem. Piec ok 30 min, do chwili gdy custard sie zetnie. Schlodzic w temperaturze pokojowej.

6 komentarzy:

  1. piekna tarta,,,sliczne foty... ogladam rachel w tvn style :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczna tarta :) a ksiaze R. Allen uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty szczesciaro!!! U nas juz nie ma rabarbaru :( Ale przepis zapisze na przyszly sezon ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. No ba! W kuchni jak w życiu. :)
    A u Was jeszcze rabarbar jest?

    OdpowiedzUsuń