Skladniki;
Ciasto;
150g maki
25g cukru pudru
100g masla
1 jajo, roztrzepane
Nadzienie;
4 zoltka
25g cukru pudru
4 lyzki miodu
300 ml smietany 30%
225g rabarbaru, przycietego do 2 cm dlugosci
Wykonanie;
Make i cukier puder wsypac do miski. Dlonmi wymieszac z maslem, dodac polowe wymieszanego jaja, by ciasto polaczyc. Do pozostalej czesci jaja dolac lyzke wody, zamieszac. Wyrabiajac dolac mieszanke jajeczna. Gdy ciasto bedzie miec jednolita i zwarta konsystencje zawinac w folie i wlozyc do lodowki na 30 min lub do zamrazalnika na 1 godz. Piekarnik rozgrzac do 180C. Forme do tarty o srednicy 23 cm wysmarowac maslem. Ciasto wyjac z lodowki, umiescic pomiedzy dwoma kawalkami pergaminu i rozwalkowac na grubosc 5 mm. Zdjac wierzchnia warstwe pergaminu i ta sama strona ulozyc ciasto w formie. Zdjac druga warstwe papieru i dokladnie rozmiescic ciasto, przycinajac wystajace czesci. Foremke wstawic do zamrazalnika na 10 min. Po uplywie tego czasu ciasto przykryc papierem/folia i wysypac fasole uzywana do pieczenia lub inny srodek obciazajacy. Ciasto z wypelnieniem umiescic w piecu. Po 10 min wyjac z pieca, usunac fasole i pergamin, wysmarowac bialkiem i wstawic do pieca na 4-5 min. Wyjac z pieca i odstawic. Przygotowac nadzienie- w misce ubic zoltka z miodem, dodac smietane i zmiksowac. Custardem wypelnic forme i ozdobic wierzch rabarbarem. Piec ok 30 min, do chwili gdy custard sie zetnie. Schlodzic w temperaturze pokojowej.
piekna tarta,,,sliczne foty... ogladam rachel w tvn style :))
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńSliczna tarta :) a ksiaze R. Allen uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTy szczesciaro!!! U nas juz nie ma rabarbaru :( Ale przepis zapisze na przyszly sezon ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No ba! W kuchni jak w życiu. :)
OdpowiedzUsuńA u Was jeszcze rabarbar jest?
Jest :D
OdpowiedzUsuń