Nigdy nie przygotowywalam custardu. Zwykle siegam po gotowy produkt, zapakowany w zgrabny kartonik, ulozony na sklepowym regale. Postanowilam jednak przygotowac pieczony custard, pieknie zaprezentowany w ksiazce "Dania Slodkie", Wyd. Wega Delbana Polska. Warto bylo.
Skladniki;
10 g niesolonego masla, roztopionego
3 jajka
90 g mialkiego cukru
500 ml mleka
125 ml smietanki
1 1/2 lyzeczki esencji waniliowej
mielona galka muszkatolowa
Wykonanie;
Rozgrzac piekarnik do 160C i natluscic roztopionym maslem 4 male miseczki o pojemnosci 250 ml lub wieksze naczynie zaroodporne o poj. 1,5 l. Roztrzepac razemw duzej misce jajka i cukier na gladka mase. Mleko i smietanke wlac do rondelka i podgrzewac mieszajac, na srednim ogniu przez 3-4 minuty, az beda gorace, nastepnie dodac mase jajeczna z esencja waniliowa. Przecedzic i wlac do przygotowanych naczyn. Posypac mielona galka muszkatolowa. Wlozyc miseczki do glebokiej blachy i wlac tyle wody, aby miseczki byly zanurzone w niej do polowy wysokosci. Piec przez 25 minut, jesli custard jest w miseczkach, lub 30 min, jesli w duzym naczyniu, az zgestnieje, a wlozony w niego noz bedzie czysty po wyjeciu. Wyjac z blachy i odstawic na 10 min.
nigdy nie jadłam custardu
OdpowiedzUsuńtrudno mi nawet wyobrazic sobie jego smak
piękny ma kolor :-)
u nas chyba nie można go znalezc na sklepowych półkach
Ja też nigdy nie jadłam :) A chyba warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńmmmmm ale bym zjadła takie deser :)
OdpowiedzUsuńprawda bardzo smakowity deser
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie. Przywodzi mi na mysl creme brulee :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem produkcji własnego, ale lenistwo mnie pokonuje...
OdpowiedzUsuń:))))
Pozdrawiam :)
A mnie od razu skojarzył się z creme brulee. :) W sumie łudząco podobny. :)
OdpowiedzUsuńEwo, ta skorupka z wierzchu powstała podczas pieczenia?
Tak, skorupka powstala podczas pieczenia. Ja jednak nie przepadam za galka muszkatolowa (ktora znowu mojej siostrze zasmakowala :) ) wiec kolejnym razem zastapie kakao.
OdpowiedzUsuń