Jakis czas temu pozyczylam od kolezanki ksiazke "400 best ever budget recipes" autorstwa Lucy Doncaster. Zapisalam w notatniku kilka przepisow, ktore uwazalam za ciekawe. Miedzy innymi znalazl sie wsrod nich przepis na te oto muffinki. W oryginale "honey and spice buns" postanowilam nazwac piernikowymi buleczkami, ze wzgledu na ich piernikowy smak i zwarta strukture. Niestety nie wiem dlaczego, nie zanotowalam ilosci cukru, ktory nalezy wykorzystac podczas przyzadzania, podaje wiec ilosc, ktora sama wykorzystalam.
Skladniki;
125g masla
30g cukru
1 jajo- bialko oddzielone od zoltka
125 g plynnego miodu
60 ml mleka
250g maki
1 lyzka cynamonu
1 lyzka sody
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 200C. Foremki do muffinek/ babeczek wysmarowac maslem lub wypelnic papilotkami. Make, cynamon, sode przesypac do miski, zamieszac. Maslo z cukrem ubic w drugim naczyniu na puszysto, dodac zoltko, miod i utrzec. Szybkim ruchem polaczyc Skladniki suche z mokrymi. Bialko ubic na sztywno i delikatnie wmieszac do wczesniej przygotowanej masy. Ciasto rozdzielic do foremek. Piec 15-20 min a po wystudzeniu oproszyc cukrem pudrem.
Bożym Narodzeniem zapachniało ,hm piękne są
OdpowiedzUsuńkocham piernikowe smaki:)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze - to chciałabym taką książkę :)
OdpowiedzUsuńA muffinki wyglądają pysznie. Chętnie wypróbuję muffinki o smaku piernika :)
Te muffinki musza byc pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam korzenne smaki, więc te muffiny z pewnością by mi posmakowały :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Majana
miód cynamon..
OdpowiedzUsuńlubię takie smaki.
uwielbiam korzenny smak piernika :) takie babeczki sa przepyszne :)
OdpowiedzUsuńKinia
Śliczne babeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia, można rozdać gościom :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tutaj zaglądać dlatego pozwoliłam sobie nominować Twój blog do Kreativ Blogger Award. Wszystkie zasady są na moim blogu. Pozdrawiam :)