niedziela, 13 września 2009

kurczak tikka masala

Myslalam kiedys, ze nie ma potrwy latwiejszej do przygotowania niz chilli con carne. Kojarzylam tez sos tikka masala jako gesty, ciezki i o nieprzyjemnym zapachu. Bo tylko z takim mialam doczynienia. Moze jest kilka odmian sosu? Danie to przygotowalam na kazdym etapie z rownie wielka przyjemnoscia, co chwile zachwycajac sie aromatem. Moze nie wyglada bajecznie i smakowicie ale polecam wyprobowac. Ja podalam z makaronem. Sos jestbardzo ostry i dlatego kolejnym razem uzyje tylko jednej papryczki i podam z ryzem lub kaszka cosucous. Wykorzystany przecier pochodzi z pazdziernikowego numeru magazynu "Delicious".


Skladniki;
1 duza cebula
2 zielone chilli, bez nasion, pokrojone
2.5 cm kawalek imbiru
5 zabkow czosnku
2 lyzki oleju
600g filetow z kurczaka, lub udek bez kosci
szczypta proszku chilli
lyzeczka kurkumy
2 lyzeczki przyprawy garam masala
lyzka jasnobrazowego cukru
lyzka przecieru pomidorowego
puszka (400 g) miazgi pomidorowej
120 ml bulionu warzywnego
10 suszonych lub swiezych listkow curry
200ml jogurtu naturalnego
garsc posiekanej kolendry

Wykonanie;
Czas przygotwania to maks. 10 min. Gotowanie zajmuje ok. 30 min.
W blenderze zmiksowac na paste cebule, chilli, imbir i czosnek. W rondlu rozgrzac olej i wsypac drobno pokrojone kawalki kurczaka i smazyc na srednim ogniu az do zbrazowienia. Usunac mieso z garnka i na tym samym oleju zeszklic wczesniej przygotowana paste (przez ok 5 min). Dodac sproszkowane przyprawy i dusic kolejna minute. Dodac cukier, przecier pomidorowy i miazge pomidorowa. Wlac bulion i zagotowac. Dodac wczesniej obsmazone kawalki kurczaka i listki curry. Zmniejszyc ogien i dusic ok 10- 15 min. Zdjac z ognia, wqmieszac jogurt i kolendre.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego kurczaka, ale własnie z kaszą i z dodatkiem wiórków(wiórek?)kokosowych:)) /Madzik

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzik, a ja wlasnie za koosem w potrawach nie bardzo :/

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha,uwielbiam kurczaka tikka masala :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham hinduskie jedzonko! Madzik, z kokosem to korma. AK

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki :) Świetny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. alez to musi byc aromatyczne
    z taką ilością dodatków

    OdpowiedzUsuń
  7. A czemu, ja własnie dosypuje wiórki do masali:) /M.

    OdpowiedzUsuń