piątek, 25 września 2009

vegetable jalfrezi

Danie wspaniale. Oryginalne polaczenie smakow. Swietny pomysl na zuzycie glowki kalafiora. Postanowilam skorzystac z przepisu zamieszczonego przez Jamiego Olivera w ksiazce "Jamie's Ministy of food" po wplywem chwili. Dzieki temu postanowieniu przypomnial mi sie smak kalafiora, ktorego nie jadlam juz kilka lat! Jak moglam? Przez kolejne dni bede nadrabiac.


Skladniki;
sredniej wielkosci cebula
swieza papryczka chilli
kawalek imbiru (2-3 cm)
2 zabki czosnku
mala garsc swiezej kolendry
2 czerwone papryki
glowka kalafiora
3 pomidory
mala dynia
puszka (400g) soczewicy
olej roslinny
kawalek masla
sloik (283g) pasty jalfrezi lub pasta wlasnego wyrobu (przepis ponizej)
puszka (400g) miazgi pomidorowej
4 lyzki octu balsamicznego
sol i swiezo zmielony pieprz
2 cytryny (uzylam 1 limonki)
200g jogrutu naturalnego


Wykonanie;
Czas przygotowania skladnikow to ok 15 min. 60 min to czas gotowania, kiedy tylko dogladamy potrawy.
Obrac i posiekac cebule, imbir i czosnek. Pokroic chilli, posiekac kolendre. Papryki oczyscic z nasion i pokroic. Z glowki kalafiora usunac liscie i polamac na male czesci. Pomidory pocwiartowac. Dynie przepolowic, usunac nasiona i pokroic na male kawalki miazsz, pozbywajac sie skorki. Osaczyc soczewice.
Duzy garnek postawic na srednim ogniu. Wlac troche oleju i wrzucic kawalek masla. Gdy sie polacza dodac cebule, chilli, imbir, czosnek i kolendre. Dusic ok 10 min, az stana sie miekkie i zlociste. Wsypac papryke, dynie, osaczona ciecierzyce i dodac paste jalfrezi. Wymieszac do polaczenia sie wszystkich skladnikow z pasta. Wrzucic kawalki kalafiora, swieze pomidory, wlac miazge i ocet balsamiczny. Obie puszki po pomidorach i ciecierzycy wypelnic woda, przelac ja do garnka, zamieszac. Doprowadzic do wrzenia i zmniejszyc ogien i dusic ok 45 min pod przykryciem. Co jakis czas mieszac i ewentualnie dolac wody jesli wyparuje jej zbyt wiele. Gdy warzywa beda miekkie dodac saoli i pieprzu do smaku, polac sokiem z cytryny. Przed podaniem dodac kilka lyzek jogurtu naturalnego.


Pasta jalfrezi;
2 zabki czosnku
2-3 cm kawalek imbiru
lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyki przecieru pomidorowego
1 zielona papryczka chilli
peczek swiezej kolendry
2 lyzeczki nasion kuminu
1 lyzeczka gorczycy
1 lyzeczka kozieradki
1 lyzeczka nasion kolendry

Wykonanie pasty;
Obrac czosnek i imbir. Na rozgrzana patelnie wsypac nasiona kuminu, gorczycy, kozieradki i kolendry. Opiekac do uzyskania zlotego koloru i aromatycznego zapachu. Zdjac patelnie z palnika. Ziarna wsypac do malaksera i zmielic (mozna uzyc mozdzierza) a nasatepie zmiksowac z pozostalymi skladnkami do uzyskania gladkiej pasty.

3 komentarze:

  1. no wiesz, jak mogłaś?? nie jeść kalafiora kilka lat?! ;) AK

    OdpowiedzUsuń
  2. kalafor mmm pycha w takim wydaniu nigdy nie jadlam...na pewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Orientalne smaki. :) Boszzzz, jak ja lubię takie. :) Mogłabym jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń