środa, 14 października 2009
Mini tarty ze sliwkami
Ta propozycja to moj sposob na kilka sliwek, ktore lezaly grzecznie w misce. Ciasto francuskie stram sie miec w zamrazalniku. Kupuje gotowe, nie przecze. Bardzo to ulatwia zycie. Wystarczy rozmrozic, rozwinac rozwalkowany juz kawalek z folii- i uruchomic wybraznie. Przygotowalam cos ala tarta tatin, czesc ze sliwkami a czesc ze sliwkami i bananem. Pycha!
Skladniki;
2 platy ciata francuskiego
6 sliwek (lub mieszanka innych owocow)
100g cukru
3 lyzki wody
Wykonanie;
Czas wykonania to ok 40 min.
Platy ciasta francuskiego rozwinac. Cukier wsypac do rondla, wlac wode i ogrzewac na srednim ogniu, obracajac co chwile garnek w rozne strony (nie mieszac lyzka). Gdy utworzy sie karmel zdjac z ognia garnek i zawartosc wylac do foremek (uzylam ramekinow o roznej wielkosci). Owoce pokroic w plasterki i ulozyc na karmelowej warstwie. Na nie ulozyc ciasto francuskie, dociskajac brzegami do dna naczynia. Piec ok 30 min (do czasu az ciasto uzyska zloty kolor).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam pudełko ciasta francuskiego w lodówce i tak sobie czeka na wykorzystanie, może właśnie na coś takiego pysznego :))
OdpowiedzUsuńProste, latwe i przyjemne :) I na pewno pyszne. A ze ciasto francuskie to moje ulubione, chetnie poczestowalabym sie taka tarta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kolor zapieczonych śliwek, cudny jest
OdpowiedzUsuńUrocze :) Lubię wypieki z ciasta francuskiego za prostotę i szybkie przygotowanie, a smak rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śliwki w cieście :D AK
OdpowiedzUsuńLubie takie błyskawiczne wypieki z ulubionym francuskim :) To szybsze niż pójście do cukierni :)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnie w tym roku śliwki wrzuciłam do garnka i usmażyłam z nich powidła :) Teraz trochę żałuję, że parę nie odłożyłam na takie chrupiące tarty :)
OdpowiedzUsuńRobie bardzo podobnie, zazwyczaj ze sliwkami i nektarynkami :)
OdpowiedzUsuńi tez mam zawsze ciasto francuskie w zamrazalce :) i tez kupne ;-)
Ewo, to ja podobnie jak Ty ułatwiam sobie życie. :) Najszybsze tarty, pyszne, pachnące i bez brudzenia wielu naczyń. :)Same pozytywy. :)
OdpowiedzUsuńPycha tarta! Śliweczki na tarcie zawsze smakują. A jak jeszcze w karmelu... mniam...:)
mmmm jesiennie :)smakowitosci :)
OdpowiedzUsuńO, sliwka i banan to tez musi byc pyszne! Ja ciasto francuskie tez kupuje, wszak u mnie ma byc szybko, latwo i przyjemnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewo!
ZAwsze z i wszędzie mówię TAK dla takich szybkich słodkosci:)
OdpowiedzUsuń