poniedziałek, 12 października 2009

Pear and chocolate frangipane tart


Uwielbiam polaczenie czekolady i niektorych owocow. Nie wszyskich ale gruszki sa posrod tych, ktore z czekolada smakuja mi wybornie. Dlatego przepis na te tarte mnie zachwycil. Podaje przepis na spod do tarty zawarty w oryginalnej recepturze. Ale zaznaczam, ze uzylam gotowego ciasta. Jak pisalam kiedys- uzywam gotowego kruchego ciasta. Choc juz nie dlugo bo na tym gotowym ucze sie, jak bardzo jakosc tego co wyjme z pieca zalezy od czasu i temperatury pieczenia. Przepis pochodzi z magazynu "Olive" (listopad 2009), autorem jest Valentine Warner.


Skladniki;

Ciasto;
250g maki, plus do podsypywania
150g niesolonego masla
1 lyzka jasnobrazowego cukru
1 jajo, rozmieszane

Nadzienie;
3 gruszki
2 lyzki soku z cytryny
150g mlecznej czekolady
175g miekkiego niesolonego masla
175g jasnobrazowego cukru
125g mielonych migdalow
75g maki
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jaja, rozmieszane
1/4 lyzeczki ekstraktu wanilii
15g platkow migdalow


Wykonanie;
Nie podaje czasu wykonania, gdyz nie robilam tarty od podstaw.
By wykonac ciasto nalezy make przesiac do miski, dodac maslo, cukier i przy pomocy miksera mieszac skladniki do uzyskania masy przypominajacej w konsystencji bulke tarta. Stopniowo dodawac jajko. Wylaczyc mikser gdy uformuje sie kula. Na podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto i wylozyc nim forme do taty o srednicy 25 cm. Schlodzic w lodowce przez ok 30 min. Piec nagrzac do 200C. Schlodzona forme wylozyc pergamnem i wysypac fasola do pieczenia. Wlozyc do piekarnika na 22 min, po czym usunac folie z fasola i wlozyc na kolejne 3, do wyschniecia ciasta. Wyjac forme z piekarnika i zmniejszyc temperature do 160C.
Gruszki obrac i pocwiartowac. Skropic sokiem z cytryny, przemieszac. Czekolade drobno skroic. Przy uzyciu miksera zmiksowac maslo i cukier na puszystamase. Dodac migdaly, make, proszek do pieczenia, sol, jaja i ekstrakt wanilii. Dobrze wymieszac. Przy pomocy drewnianej lyzki wmieszac do ciasta czekolade. Mase wylac na schlodzone ciasto, udekorowac gruszkami.
Wlozyc do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjac i posypac platkami magdalow i piec kolejne 30 min (do suchego patyczka). Wyjac z pieca i schlodzic.

9 komentarzy:

  1. O, zapisałam sobie przepis, bo ciasto bardzo mi się podoba.:-)) Wyobrażam sobie, jaki ma dobry smak. Akurat na te jesienne smutne wieczory. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. gruszki i czekolada
    tak, to pyszne połaczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewuś załapię się jeszcze na kawałeczek? :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, tak, maz mi zostawil kawalek zebym po pracy mogla zjesc cos pysznego przy herbacie :) Podziele sie :D

    Krokodyl i Asiejka, ciesze sie, ze to polaczenie skladnikow i Wam przypadlo do smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O pycha, pycha... same dobre składniki. :)
    Ewa, a ja daję głowę, że w końcu ujarzmisz kruche i zamienisz na domowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malgosiu, no ja mysle! Na wszystko przyjdzie pora :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się skład nadzienia, brzmi mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ho ho hooooo, wyglada imponująco! Super, Ewula!

    OdpowiedzUsuń
  9. znalazlam :-) nam tez smakowala! ja zrobilam to kruche i bylo dobre. a sama tarta jak wspomnialam smakowala najlepiej na cieplo :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń