piątek, 6 listopada 2009

Persimons baked with honey


Przyznaje bez bicia, ze przepis wycielam z magazynu listopadowego ale nie zapisalam czy to "Delicious" czy to "Olive". Opisalam inne tego nie.A wszysko za sprawa tego, ze wzielam sie za uporzadkowanie sterty magazynow by zrobic miejsce kolejnym. Nie jestem w stane sobie odmowic drobnej comiesiecznej przyjemnosci zakupu dwoch kulinarnych magazynow. Uzaleznienie? Moze ktoras czytelniczka ma ktorys z dwoch wyzej wymienionych magazynow, i pomoze mi ustalic dokladne zrodlo pochodzenia przepisu?
Persymony to smaczne owoce. Bez pestek, o delikatnym miazszu. Uwazam jednak, ze wieksza przyjemnosc daje polaczenie persymony z ciastem czy chocby sosem. Same w sobie nie maja tego czegos, co mogloby mnie zachwycic. Choc trwa na nie sezon, zauwazylam, ze nie wszystkie sklepy sprowadzaja je. W moich okolicach robi to jedynie lidl.


Skladniki;
4 Hiszpanskie persymony
8 gozdzikow
4 nasiona kardamonu, zmielone
szczypta cynamonu
szczypta jasnobrazowego cukru
4 lyzki miodu
ewentualnie lody waniliowe lub bita smietana do podania.


Wykonanie;
Czas przygotowania to ok 8 minut, plus czas pieczenia i dogladania.
Piekranik nastawic na 200C. Odciac gorna czesc z kazdego owocu i wbic po dwa gozdziki. Owoce ulozyc w zaroodpornych naczyniach, odcietym wierzchem do gory. Zmielonymi ziarenkami kardamonu i cynamonem posypac owoce. Cukier z miodem rozpuscic w rondlu, dodac 290 ml wody. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 2 minuty. Polac czescia syropu owoce, rezerwujac spora jego ilosc. Piec 1 godzine, co 15 minut polewajac syropem owoce. Podawac cieple z lodami lub bita smietna, polanymi sosem.

6 komentarzy:

  1. musialabym w takim polaczeniu je sprobowac,bo same w sobie mnie nie zachwycaja,jakies niby slodkie sa ,ale w zasadzie bez smaku....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano właśnie, ciekawe jak w takim aromatycznym zestawieniu smakują... Ja podobnie jak Gosia, lubię, nawet jem od czasu do czasu, ale bez specjalnych zachwytów, bo jakieś takie mało wyraźne w smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. W polaczeniu z syropem sa bardzo slodkie. Ale dalismy im rade bez dodatku lodow i Polowek sie nie krzywil :D A le z lodami bylyby idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znam jako kaki. Jeszcze nie nadazyla mi sie okazja do sprobowania. I w sumie tez nie wiedzialam, co moge z tym zrobic. A tu prosze, jaki ciekawy deser. :)
    Pozd. hany

    OdpowiedzUsuń
  5. Hihi swego czasu kupowalam cztery :) Olive, Good Food, Delicious & Sainsbury’s. Teraz ograniczylam sie do dwoch pierwszych bom stwierdzila ze jestem rozrzutna ;)
    Przepis jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię z białym serem i lodami.Właśnie mam jeszcze dwa owocki, to może wypróbuję ten przepisik :)

    OdpowiedzUsuń