niedziela, 21 marca 2010

Ciasto szafranowe




Kilka dni temu jakis chochlik sprawil, ze szablon tego bloga mocno sie znieksztalcil. Zauwazylam roznice ale myslalam, ze to moja przegladarka wariuje. Jak sie okazuje to nie przegladarka. Nie wiem jakim cudem cos sie pomieszalo w kodzie html bo ja tam nie zagladalam. Stad tez chcac nie chcac, nie majac zapisanego poprzedniego szablonu ani jego zrodla, musialam wystroj troszke zmienic. W sam raz na wiosne :) Pewno jeszcze zmiany beda ale szablon pozostanie w takiej formie. Przyznam, ze wyszukiwanie, instalowanie i dopracowywanie caloksztaltu to praco i czasochlonne zajecie. Wspieralam sie pysznym ciastem szafranowym. Przepis z ksiazki "Dania slodkie".


Skladniki;
250 ml swiezego soku pomaranczowego
1 lyzka drobno startej skorki z pomaranczy
1/4 lyzeczki wstazek szafranu
3 jaja
155 g cukru pudru
250 g maki ze srodkiem spulchniajacym
370 g migdalow, zmielonych
125 g nieslonego masla, roztopionego
cukier puder do dekoracji


Wykonanie;
Czas na przygotowanie to ok 10 min.
Piekarnik rozgrzac do 180C. Lekko natluscic i wylozyc papierem do pieczenia okragla blaszke o srednicy 22 cm.
W malym rondlu wymieszac sok i skorke pomaranczowa oraz szafran i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze przez 1 min. Schlodzic.
Jaja utrzec z cukrem pudrem na kremowa mase. Dodac przesiana make, migdaly, szafran w soku pomaranczowym oraz stopione maslo i mieszac lyzka, dopoki ciasto nie zrobi sie gladkie. Przelozyc do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz, az ciasto nie bedzie przyklejalo sie do szpikulca. Pozostawic w blaszce na 15 min, a nastepnie przelozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. jestem jak najbardziej na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto! A wystrój bloga również mi sie podoba:))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A co, takie wiosenne zmiany, zawsze wychodzą na dobre.. bardzo mi się podoba ten nowy look:))
    Podobnie zresztą jak ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosna w wystroju, wiosna na talerzu - obie mi się podobają :)
    też mam tę książkę, dziwne, że ten przepis nie zwrócił mojej uwagi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczne, sloneczne ciasto :) A nowy szablon bardzo mi sie podoba :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda rewelacyjnie:) No i wiosenne porządki - czy to przypadkowe, czy wymuszone - też są fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa,
    your cake look absolutely scrumptious. Love how yellow the crumb look.
    Cheers,
    elra

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak to jest z tymi chochlikami...
    Ale fajnie jest Ewo. :) Chyba jaśniej niż wcześniej. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo ja niedawno mialam tak samo :( Na szczescie naprawilam szybko...
    Nie lubie wrednych ludzi :(
    Ciasto z dodatkiem soku MUSI byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń