piątek, 14 maja 2010

Ciasto cukiniowe z marmolada pomaranczowa






Sa takie blogi, ktore trzeba przeczytac od poczatku. Gdy trafilam na Passionate About Baking wiedzialam, ze stanie sie on jednym z moich ulubionych (jednym z wieeelu moich ulubionych) oraz, ze musze sie w niego wczytac. I w ten oto sposob na liste potraw koniecznych do przygotowania trafilo kilka nowych slodkosci.

Tartine's Zucchini and Orange Marmalade Tea Cake zachwycil mnie juz na pierwszym zdjeciu i oczywiscie link do przepisu wyladowal w kopercie "na juz". Nigdy wczesniej nie pieklam ciast z warzwami. Nigdy nie przekonalo mnie ciasto marchewkowe na przyklad. I moze dlatego gdy juz mieszalam skladniki w miskach ogarnal mnie lekki strach. A moze z ta cukinia to nie bedzie dobre? No i ta marmolada do tego, i czekolada? Dodawac jeszcze orzechy czy juz nie? A najbardziej przerazil mnie dodatek cynamonu :) Przyznam, ze gdy juz kroilam ciasto rowniez wstapila we mnie niepewnosc. Tymbardziej, ze mocno wilgotne, nie poddawalo sie chetnie ostrzu noza. Tuz po ukrojeniu sprobowalam jeszcze cieply kawalek i.... zachwycilam sie!!!! Coz za bogactwo smakow!
Ciasta probowaly jeszcze trzy inne osoby i wszystkie rowniez zachwycone. Juz wiem, ze wiele stracilam odsuwajac od siebie przepisy na ciasta z roznymi warzywami. Nadrobie!

Oryginalny przepis pochodzi z ksiazki "Tartine" Elisabeth Prueitt i France Ruffenach.
Podaje proporcje, ktore ja zastosowalam.

Wczoraj minelo 4 lata od kiedy postawilam stopy na Irlandzkim ladzie :) Mila rocznica, zwlaszcza majac w planach rychly powrot do Kraju :)


Skladniki;
224 g maki
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka mielonego cynamonu
2 male cukinie, starte
170 g marmolady pomaranczowej
150 g cukru waniliowego
50 ml oleju roslinnego
2 jaja
100 g orzechow
100 g czekoladowych groszkow
2 lyzki cukru waniliowego dodatkowo


Wykonanie;
Foremke keksowa natuscic (23x12.5cm), piec rozgrzac do 175 C.
Make, sode, proszek do pieczenia, cynamon i sol wymieszac w misce. W drugiej misce wymieszac wszystkie pozostal skladniki z wyjatkiem ozechow. Do miski z cukinia i pozostalymi dodatkami przesiac mieszanke maczna i wymieszac do poalaczenia, tk bynie bylo grudek. Wmieszac orzechy. Mase przelac do foremki, posypac cukrem waniliowym. Piec ok 60-70 min, do tzw. suchego patyczka.

8 komentarzy:

  1. nigdy nie bałam się warzyw w słodkich ciastach. marchewkowe babeczki piekłam i smakowały nam bardzo. były nawet marchewkowe ciasteczka. i cukinia do ciasta trafiła też. był nawet cukiniowy słodki pyszny dżem :-)
    Twoje ciasto podoba mi sie bardzo bardzo. z cynamonem!

    OdpowiedzUsuń
  2. cukiniowego jeszcze nie miałam okazji zjeść, ale już mam na niego ochotę! wygląda na prawdę bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje i wiem na 100% że by mi bardzo smakowało
    A blog bardzo lubię (jest ich trochę co lubię :P)Bardzo lubię styl zdobniczy tej osoby i przepisy też ma fajne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda dokładnie tak jak lubię - aromatycznie, słodko i wilgotnie :) Nie mogę doczekać się świeżutkiej swojskiej cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia w cieście jest pyszna, cukinia też musi.. A i ta marmolada. Czyżby nie za dużo szczęścia na raz? :-) Oj, chyba nie. :-)

    Też chętnie zaglądam na Passionate about Baking. Tam są naprawdę piękne zdjęcia... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you for baking from my blog. I do hope you enjoyed the recipe. Unfortunately the English translation on Google doesn't seem to work, so I can't figure out what you've written. By the pictures, it looks like you enjoyed it!
    Have a good day my friend!! =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thank you so much for putting up the ad for my magazine.
    Stay sweet
    Paul

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno słowo - obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń