czwartek, 24 czerwca 2010
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami amaretti
Jest tak wiele odsłon ciasta czekoladowego. W dzieciństwie znałam jedynie murzynka a teraz mogę smakować ich wszelkie rodzaje. To ciasto przypomina w konsystencji czekoladowe brownie lecz w smaku to już nie to samo. Polecam nie kruszyć ciastek amaretti zbyt dokładnie.
Przepis na Chocolate Amareti Cake pochodzi z książki "Rachel's Food for Living"- Rachel Allen.
Składniki;
150 g ciemnej czekolady (użyłam o zaw. 70% kakao)
50 g ciastek amaretti
100 g płatków migdałów
175 g cukru
skórka otarta z pomarańczy
100 g masła, pokrojonego w kostkę
4 jaja, roztrzepane
cukier puder lub kakao do posypania
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do 180C. Foremkę o średnicy 20 cm., wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Ciastka amaretti, migdały, cukier i skórkę pomarańczową umieścić w robocie i zmielić. Dodać masło i jaja, wymieszać. Następnie połączyć z czekoladą. Przygotowaną masę przelać do foremki. Piec ok 35 min. Po wystudzeniu posypać kakao lub cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mam ochotę ugryźć monitor ;)
OdpowiedzUsuńKolejne czekoladowe cudo dla nas wyszperalas Ewo! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hmm... Dziś było tak ciepło, że nie w głowie mi czekolada. Ale już wyobrażam sobie konsystencję tego ciasta... I tak, mimo upału, z rozkoszą zjadłabym kawałeczek na wieczór ;)
OdpowiedzUsuńO mniam! Czekoladowe ciacho, zjadłabym z wieeelką chęcią :)))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
Pozdrowienia:)
bardzo fajny ten dodatek amaretti. :-)
OdpowiedzUsuńCudne. przepisy rachel allen sa genialne ;)
OdpowiedzUsuń