poniedziałek, 26 lipca 2010
Sernik waniliowy z malinami.
Bardzo lekki i puszysty. Można użyć jagód, czereśni i innych owoców. Wspaniały!
Przepis pochodzi z bloga Twoje & moje. Cytuję za Agatką;
Wykonanie;
Kruche ciasto
75 g zimnego masła
160 g mąki (najlepiej krupczatki)
50 g cukru pudru
Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).
Masa serowa
100 g miękkiego masła
200 g cukru
600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
3 jajka
2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na wierzch
200g owocó
Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.
Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny Ewo, złocisty i napakowany owocami :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakował to bardzo bardzo sie cieszę :)
Ale piękny !!!
OdpowiedzUsuńo mamo! wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, pewnie tak też smakuje!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki duży Ci wyrósł!!
Uwielbiam zarówno serniki, jaki wanilię i maliny. Pychotka!
OdpowiedzUsuńOh Ewa, your cake look so amazing, it really make me want to make it, only if I can translate this into English.
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek! I to z malinkami pysznymi, mniam:)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpiękny, owocowy, ale jak dla mnie to najlepszy ciężkie serniczysko. :)
OdpowiedzUsuńpiękny jest ten serniczek!
OdpowiedzUsuńjaki ogromny !
OdpowiedzUsuńpiękny !
Wspaniale wygląda. Kocham serniki, a ten jest jak wakacyjne marzenie. Z wiśniami pewnie byłby niesmaowity!
OdpowiedzUsuńsernik wyglada cudnie:) jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńjest piękny
OdpowiedzUsuńodrobinę retro z tymi owocami
Jaki wysoki!
OdpowiedzUsuń:)
Cieszę się bardzo, że sernik się Wam podoba.
OdpowiedzUsuńTo jeden z prostszych i baaardzo smaczny.
Fakt, wielki. Użyłam formy o średnicy 20Cm.
Elra, please check your email.
Ser + wanilia= to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńEwo, długo nic nie pisałam, a chyba powinnam w końcu powiedzieć, że przyjemnie widzieć, że zmiany dróg nie zmieniły Twoich poczynań kulinarnych. :) Pięknie się u Ciebie dzieje, aż gęba się (moja) cieszy. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i buziaki ślę. :*
Piękny ten sernik i do tego jeszcze te owoce... :)
OdpowiedzUsuńteż piekłam, jest rewelacyjny (:
OdpowiedzUsuńTakiej formy mi właśnie brakuje bo moja się wzięła i zużyła :(
OdpowiedzUsuńChyba czeka mnie wycieczka do TKmaxx'a :D
Ewo uściski!
Ewo, bardzo smakowicie tu u Ciebie! Sernik juz u Agatki mnie zachwycil, wyglada naprawde lekko i delikatnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I milej niedzieli zycze :)
Ewa,
OdpowiedzUsuńyour cake look absolutely mouth watering :)