poniedziałek, 26 lipca 2010

Sernik waniliowy z malinami.


Bardzo lekki i puszysty. Można użyć jagód, czereśni i innych owoców. Wspaniały!
Przepis pochodzi z bloga Twoje & moje. Cytuję za Agatką;


Wykonanie;

Kruche ciasto

75 g zimnego masła
160 g mąki (najlepiej krupczatki)
50 g cukru pudru

Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).


Masa serowa

100 g miękkiego masła
200 g cukru
600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
3 jajka
2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Na wierzch

200g owocó

Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.


Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.

23 komentarze:

  1. Piękny Ewo, złocisty i napakowany owocami :)
    Jeśli smakował to bardzo bardzo sie cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo! wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda, pewnie tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie wygląda :)

    Jaki duży Ci wyrósł!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zarówno serniki, jaki wanilię i maliny. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh Ewa, your cake look so amazing, it really make me want to make it, only if I can translate this into English.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny serniczek! I to z malinkami pysznymi, mniam:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny, owocowy, ale jak dla mnie to najlepszy ciężkie serniczysko. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny jest ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda. Kocham serniki, a ten jest jak wakacyjne marzenie. Z wiśniami pewnie byłby niesmaowity!

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik wyglada cudnie:) jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jest piękny
    odrobinę retro z tymi owocami

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się bardzo, że sernik się Wam podoba.
    To jeden z prostszych i baaardzo smaczny.
    Fakt, wielki. Użyłam formy o średnicy 20Cm.

    Elra, please check your email.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ser + wanilia= to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewo, długo nic nie pisałam, a chyba powinnam w końcu powiedzieć, że przyjemnie widzieć, że zmiany dróg nie zmieniły Twoich poczynań kulinarnych. :) Pięknie się u Ciebie dzieje, aż gęba się (moja) cieszy. :)
    Pozdrowienia i buziaki ślę. :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny ten sernik i do tego jeszcze te owoce... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. też piekłam, jest rewelacyjny (:

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiej formy mi właśnie brakuje bo moja się wzięła i zużyła :(
    Chyba czeka mnie wycieczka do TKmaxx'a :D

    Ewo uściski!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ewo, bardzo smakowicie tu u Ciebie! Sernik juz u Agatki mnie zachwycil, wyglada naprawde lekko i delikatnie.

    Pozdrawiam serdecznie! I milej niedzieli zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewa,
    your cake look absolutely mouth watering :)

    OdpowiedzUsuń