Między jabłecznikiem a szarlotką nie ma żadnej różnicy. Na podkarpaciu, gdzie kiedyś mieszkałam, każde ciasto z jabłkami było jabłecznikiem. Szarlotka kojarzyła się z ciastkiem podawanym na ciepło. Ale różnicy nie ma. W moim domu zresztą, jabłecznik czy nie, zniknie z blachy zanim na dobre ostygnie.
Dziś proponuję jabłecznik na bardzo kruchym cieście z przepisu Owieczki. Do jabłek dodałam trochę rabarbaru i wyszło genialnie. Zmieniłam też ilość cukru. Autorka przepisu określa jabłecznik jako szybko- znikający. Zgadzam się z tym określeniem. Znika w mgnieniu oka!
Po oryginalny przepis zapraszam do wątku Owieczki na forum Cin Cin.
Składniki;
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżek cukru
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 5 dużych jabłek antonówek lub szara reneta
- 3 łodygi rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić na kruche ciasto. 3/4 ciasta zrolować w jedną kulę a pozostałe ciasto w drugą. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min.
Jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Rabarbar pokroić i umieścić w jednym naczyniu z jabłkami. Posypać cukrem, cynamonem, kaszą i dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę natłuścić i ułożyć na niej rozwałkowaną, większą część ciasta, nakłuć dokładnie widelcem. Na wierzch wysypać owoce. Z mniejszej kuli ciasta uformować wałeczki i udekorować nimi warstwę owoców. Piec ok 45 min w 200C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smakowity jabłecznik i smakowita kawa z serduszkiem do niego.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie każdy jabłecznik mi smakuje. ; D
chętnie bym się poczęstowała :) smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki:) ...to najlepsze na swiecie ciasta:) pozdrawiam ....
OdpowiedzUsuńps...a córcie masz prześliczną:)
śliczny! uwielbiam jabłeczniki, szarlotki, wszystko co ma jabłuszka, a ostatnio też rabarbar :-) u mnie dzisiaj także gościło to połączenie smaków, jednak trochę w innej propozycji :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny ten jabłecznik. Bardzo lubię, a z rabarbarem musi smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuńŚliczną masz córeczke:)