niedziela, 29 maja 2011

Jabłecznik z rabarbarem



Między jabłecznikiem a szarlotką nie ma żadnej różnicy. Na podkarpaciu, gdzie kiedyś mieszkałam, każde ciasto z jabłkami było jabłecznikiem. Szarlotka kojarzyła się z ciastkiem podawanym na ciepło. Ale różnicy nie ma. W moim domu zresztą, jabłecznik czy nie, zniknie z blachy zanim na dobre ostygnie.


 Dziś proponuję jabłecznik na bardzo kruchym cieście z przepisu Owieczki. Do jabłek dodałam trochę rabarbaru i wyszło genialnie. Zmieniłam też ilość cukru. Autorka przepisu określa jabłecznik jako szybko- znikający. Zgadzam się z tym określeniem. Znika w mgnieniu oka!
Po oryginalny przepis zapraszam do wątku Owieczki na forum Cin Cin.



Składniki;

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżek cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Nadzienie:
  • 5 dużych jabłek antonówek lub szara reneta
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny

 Wykonanie:
Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić na kruche ciasto. 3/4 ciasta zrolować w jedną kulę a pozostałe ciasto w drugą. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min.
Jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Rabarbar pokroić i umieścić w jednym naczyniu z jabłkami. Posypać cukrem, cynamonem, kaszą i dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę natłuścić i ułożyć na niej rozwałkowaną, większą część ciasta, nakłuć dokładnie widelcem. Na wierzch wysypać owoce. Z mniejszej kuli ciasta uformować wałeczki i udekorować nimi warstwę owoców. Piec ok 45 min w 200C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Smakowity jabłecznik i smakowita kawa z serduszkiem do niego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie.
    Niestety, ale nie każdy jabłecznik mi smakuje. ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym się poczęstowała :) smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jabłeczniki:) ...to najlepsze na swiecie ciasta:) pozdrawiam ....
    ps...a córcie masz prześliczną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny! uwielbiam jabłeczniki, szarlotki, wszystko co ma jabłuszka, a ostatnio też rabarbar :-) u mnie dzisiaj także gościło to połączenie smaków, jednak trochę w innej propozycji :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny ten jabłecznik. Bardzo lubię, a z rabarbarem musi smakować wspaniale.
    Śliczną masz córeczke:)

    OdpowiedzUsuń