Ciasto które trzeba upiec. Najlepsze jeszcze na ciepło. Niestety nie doczekało się dnia następnego.
Przepis z bloga Chocolate&Zucchini (wyszperany na CinCinie).
Składniki:
- 240 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 160 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 jaja
- 2 szklanki cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
- 1 gorzka czekolada, pokrojona w kostkę
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek, sól i kawę wymieszać. W misce utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Wsypywać mąkę z dodatkami po łyżce i ręcznie mieszać. Dodać cukinię - wymieszać,a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut.
prawdziwe , domowe ciasto , takie co to się je i je i ciągle się ma ochotę go jeść
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
no, ja mam w planach na te lato kolejne cukiniowe. :)
OdpowiedzUsuńO ja takie ciasta lubię. Pyszne jest czekoladowe z cukinią :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
próbowałam tylko na zimno i było bardzo, bardzo dobre
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jednak polecam jedną modyfikację - posypkę z orzechów laskowych i brązowego cukru: http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/06/ciasto-czekoladowe-plus.html
Już drugi raz natrafiam na taki przepis ciekawy, muszę spróbować u Ciebie wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuń