sobota, 16 lipca 2011

Ciasto czekoladowe z cukinią


Ciasto które trzeba upiec. Najlepsze jeszcze na ciepło. Niestety nie doczekało się dnia następnego.
Przepis z bloga Chocolate&Zucchini (wyszperany na CinCinie).


Składniki:
  • 240 g mąki
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 160 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jaja
  • 2 szklanki cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 gorzka czekolada, pokrojona w kostkę

Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek, sól i kawę wymieszać. W misce utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Wsypywać mąkę z dodatkami po łyżce i ręcznie mieszać. Dodać cukinię - wymieszać,a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut.

5 komentarzy:

  1. prawdziwe , domowe ciasto , takie co to się je i je i ciągle się ma ochotę go jeść
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. no, ja mam w planach na te lato kolejne cukiniowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja takie ciasta lubię. Pyszne jest czekoladowe z cukinią :).
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. próbowałam tylko na zimno i było bardzo, bardzo dobre

    zdecydowanie jednak polecam jedną modyfikację - posypkę z orzechów laskowych i brązowego cukru: http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/06/ciasto-czekoladowe-plus.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Już drugi raz natrafiam na taki przepis ciekawy, muszę spróbować u Ciebie wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń