sobota, 9 lipca 2011

Makaron w sosie białym. Pasta in white sauce.


Czy może być coś prostszego? Masło, czosnek, makaron. Banalne.
Zauroczyło mnie zdjęcie tego dania w książce "Moje obiady" Jamiego Olivera.
Danie warte wypróbowania zwłaszcza w okresie zabiegania i kompletnego braku czasu.


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 500 g makaronu tagliatelle (to sugestia Jamiego)
  • 2 lub 3 garście świeżo startego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:W rondlu ustawionym na wolnym ogniu, smażymy na maśle starty czosnek, nie rumieniąc go. W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odcedzamy makaron na durszlaku umieszczonym w misce (woda z gotowania przyda się do przygotowania sosu.) Do dużej miski wlewamy masło czosnkowe i obracając naczyniem, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Wsypujemy makaron i dodajemy ok 5 łyżek odcedzonej wody oraz parmezan. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.

2 komentarze:

  1. wygląda niepozornie, ale jak sobie wyobraziłam zapach czosnku i sera...to musi byc dobre :)

    OdpowiedzUsuń