Bardzo prosta szarlotka. Kruche ciasto z przepisu na szarlotkę kruchą. Starte jabłka. Polewa na dodatek, dla uprzyjemnienia tych chłodnych deszczowych dni.
Składniki;
- 4 szklanki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cynamonem i kaszą manną.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno wyłożonej pergaminem blachy. Nakłuć widelcem dość gęsto. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwinąć z folii i na tarce zetrzeć bezpośrednio na jabłka, tak by utworzyć warstwę wierzchnią. Piec w 180 C do zrumienienia ciasta (ok 60 min). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Po wystudzeniu polać polewą.
Apple Pie idealne! Taki wypiek rozjaśnia wszystkie deszczowe dni :-)
OdpowiedzUsuńJa też sobie dzisiaj poprawiam humor ciastem z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta więc się częstuję :)
OdpowiedzUsuńMmm apple pie..uwielbiam! Idealny na dzisiejszą pogodę.. Pysznie wygląda z tą polewą..
OdpowiedzUsuńOj,ale śliczne i pyszne ciacho. Częstuję się z wielkim apetytem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń