niedziela, 3 lipca 2011

Szarlotka. Apple pie.


Bardzo prosta szarlotka. Kruche ciasto z przepisu na szarlotkę kruchą. Starte jabłka. Polewa na dodatek, dla uprzyjemnienia tych chłodnych deszczowych dni.


Składniki;
  • 4 szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki masła
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki


Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cynamonem i kaszą manną.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno wyłożonej pergaminem blachy. Nakłuć widelcem dość gęsto. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwinąć z folii i na tarce zetrzeć bezpośrednio na jabłka, tak by utworzyć warstwę wierzchnią. Piec w 180 C do zrumienienia ciasta (ok 60 min). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Po wystudzeniu polać polewą.

6 komentarzy:

  1. Apple Pie idealne! Taki wypiek rozjaśnia wszystkie deszczowe dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też sobie dzisiaj poprawiam humor ciastem z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta więc się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm apple pie..uwielbiam! Idealny na dzisiejszą pogodę.. Pysznie wygląda z tą polewą..

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj,ale śliczne i pyszne ciacho. Częstuję się z wielkim apetytem.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń