piątek, 29 lipca 2011

Murzynek



Są takie dni kiedy nie wystarcza już zwykłe ciasto z owocami. Wtedy do popołudniowej kawy potrzeba porcji mocno czekoladowego ciasta. Tym razem pokusiłam się na murzynka z dżemem. Pokusiłam się jednak o zastąpienie dżemu bananem. Efekt pewno inny niż po upieczeniu z dżemem ale równie pyszny.
Przepis od Hofi.


Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka mleka
1 banan, (w oryginale 2 łyżki dżemu)
3 szklanka maki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa czekoladowa lub cukier puder

Wykonanie:
Margaryne i cukier rozpuscic, dodac mleko, jajka i pozostałe składniki (banana rozdrobnić widelcem). Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić, przelać masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok 50 min (do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie.
    Zwykły murzynek, a ile przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynek to bardzo pyszne, klasyczne ciasto. Chyba wszyscy je lubią:).
    Lubię z polewą:)
    Śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowy murzynek...coś nowego w tak popularnym przepisie :) I w dodatku jaki fotogeniczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa, z bananem, czy bez banana... czekoladową polewę i tak w pierwszej kolejności bym wylizała. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ta czekoladowa polewa wygląda obłędnie...!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadałabym, zjadła takiego murzynka, polewa dosłownie wypływa ze zdjęć i kusi słodyczą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewo, piekne! I ta lekko plynna polewa!!! Cudo :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze powiedziane! Są takie dni, że nie wystarcza już ciasto z owocami - jakie to prawdziwe :) Wtedy tylko czekolada moze nas ocalić! :)))

    OdpowiedzUsuń