sobota, 13 sierpnia 2011

Placki z płatków owsianych i maślanką. Pancakes with oatmeal and buttermilk.


Puszyste placki śniadaniowe. Robiłam je z mlekiem, jogurtem ale najlepsze są właśnie z maślanką. Dziś z owocami z kompotu ale towarzyszyć im może twarożek, dżem czy dowolne owoce.

Składniki:
  • 185g mąki
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 25g płatków owsianych
  • 375 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 35 g masła, roztopionego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
W misce połączyć suche składniki. Dodać do nich jajo, maślankę, masło i wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju lub masła. Ja smażę na patelni teflonowej i tłuszczu daję bardzo niewiele. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionym dodatkiem jak do naleśników lub po prostu z cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Idealna śniadaniowa baza naładowana dobrymi składnikami :) Pyszne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanko:). Lubimy placuszki:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki na śniadanko to by mi bardzo smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, Ewo, ja robiłam kiedys placki z owsianki (jej pozostałości),. wg przepisu M. Bittmana - cudowne były! Z kardamonem i miodem. Płatki fajnie sie sprawdzają w placuszkach.

    OdpowiedzUsuń