piątek, 23 września 2011

Crumble z jabłakmi i cynamonem


 Sezon jabłkowy trwa. Jabłeczniki, tarty, kompoty. Najszybszym deserem jest jednak crumble. Wariacji na temat deseru jest tyle ile pomysłów na połączenie jabłka z czymkolwiek. Można z żurawiną, mieszanką suszonych owoców, rodzynkami, borówką, jeżyną.... Ja najbardziej lubię crumble z dodatkiem mieszanki keksowej- wcześniej garść suszonych owoców moczę w gorącej wodzie. Dziś jednak wystarczył brązowy cukier i cynamon.


Składniki;
  • 100 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 6 jabłek, średniej wielkości
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżka masła, stopionego


Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Polać roztopionym masłem i posypać cynamonem i cukrem, wymieszać.
Mąke, cukier, płatki i proszek wymieszać. Dodać masło i wyrobić dłońmi masę o konsystencji sporych grudek. Foremki do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć owocami i posypać kruszonką. Piec w 180C przez ok 20-25 min.
Z podanych proporcji upiekłam crumble w trzech małych i jednym dużym ramekinie.


15 komentarzy:

  1. Eve,wygląda pysznie!
    Zjadłabym chętnie właśnie teraz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne crumble :) JEsienne smaki, no i zapachy...

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam....do tego jeszcze lody i mnie nie ma ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Od pewnego czasu mam ochotę na crumble, więc przepis na pewno się przyda! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj też jadłam jabłkowe crumble :) Do jabłek dodałam jeszcze szczyptę imbiru w proszku. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie kruszonki:). Super pomysł by zrobic z jabłkami i moim ulubionym cynamonem.
    W ogóle to takie pyszne połączenie :)
    Pozdrówki:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam zamiar zrobić niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wczoraj myślałam o takim właśnie słodkim.. pod kruszonką.. a jednak lenistwo wygrało i nic nie zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubie takie desery :) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesienna pyszność! Uwielbiam owoce pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Crumble, sernik i torty mogłabym jeść nagminnie :)))
    Szczególnie jesienne...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię crumble z płatkami owsianymi, dorzucam do tego jeszcze orzechy, wtedy jest już zupełnie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drugie zdjęcie zdecydowanie powoduje ślinotok :) Bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń