czwartek, 1 września 2011

Szarlotka II. Apple Pie II.


Szarlotka jest ciastem które najczęściej pojawia się w mojej kuchni w okresie letnim. Zaryzykuję stwierdzenie, że to ciasto nie znudzi się mi nigdy.
Tym razem upiekłam szarlotkę według Krystyny. Gdy po raz pierwszy szykowałam składniki konieczne do wypieku, posunęłam się do usmażenia jabłek. Tym razem jedynie obrałam jabłka i pokroiłam w cienkie plastry. Szczerze powiedziawszy ciasto jest tak samo pyszne. Poniżej zamieszczam moje proporcje, a po oryginalne posyłam na forum CinCin i wątek Krystyny.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 kg jabłek
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru
  • garść kaszy manny

Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Cynamon i cukier wymieszać, posypać owoce i wymieszać.
Składniki na ciasto umieścić w robocie i wymieszać. Z masy uformować dwie kule. (Nie chłodzę ciasta w lodówce, co zwykle jest zalecane.) Każdą z kul rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x36 cm.
Blachę natłuścić i wysypać kaszą manną. Jedną część ciasta umieścić na dnie blachy, wyłożyć na nią owoce i pokryć drugą częścią ciasta. Piec ok 60 min w 180C.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Ależ smakowita szarlotka! Bardzo je lubię:-)
    Chwytam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, wydaje mi się że to idealny szarlotkowy przepis dla mnie. Wystarczy niewielki kawałek, by się cudownie nasycić...rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jaka fajna!!! Straszną mam dziś ochotᶒ na taką szarlotkᶒ :-)

    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio wciąż mam ochotę na szarlotki :) taką bym wpałaszowała w mig!

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotka nie moze się znudzic :-0)

    OdpowiedzUsuń