czwartek, 27 października 2011

Szarlotka z babcinego przepisu


Nie ukrywam, że ten przepis przeleżał na liście do wypróbowania. Długo długo. Ostatnio jednak skutecznie tę listę redukuję próbując coraz to nowe rzeczy. Nawet podzieliłam ją na wypieki i desery oraz dania obiadowe, żeby ułatwić sobie realizację planu zniszczenia :)
Szarlotka jest z przepisu Babci BeatySz, która podzieliła się nim na forum Cin Cin. Niestety jest to tylko zapis proporcji, wykonanie więc będzie takie jak w przypadku każdej innej szarlotki.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół opakowania proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, posypać cynamonem i waniliowym cukrem.
Smalec i masło utrzeć z cukrem, dodać kolejno jaja, mąkę z proszkiem oraz śmietanę. Powstałe ciasto podzielić na dwie części. Można je schłodzić ale ja pominęłam ten etap. Rozwałkować i jedną częścią ciasta wyłożyć tortownicę, uprzednio natłuszczoną i wysypaną kaszą manną. Na ciasto nałożyć owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 60 min w 180C.

4 komentarze:

  1. To musi być pyszna szarlotka!
    Wygląda niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez mi sie podoba, chetnie sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita szarlotka! Uwielbiamy wypieki z jabłkami,a teraz takie są najlepsze. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcina szarlotka juz sama w sobie jest idealna;)

    OdpowiedzUsuń