Puszyste placki z jabłkami. Równie dobre będą z jagodami, gruszkami czy truskawkami. Łatwe, choć nie błyskawiczne ponieważ wymagają ubicia białek. Podałam jedynie z cukrem pudrem.
Przepis autorstwa Karola Okrasy podał na forum Cin Cin- użytkownik Europa112.
Składniki:
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 2 większe jabłka
- 100 ml jogurtu lub kefiru
- 6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszysto. Dodać jogurt oraz obie mąki, wymieszać. Do masy wrucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Patelnię z tłuszczem rozgrzać i łyżką kłaść ciasto. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Eve, aleś mi narobiła apetytu na takie placuszki. Kocham je. Smak dzieciństwa, uwielbiany od zawsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Te placuszki,to mój smak dzieciństwa:) Pycha:)
OdpowiedzUsuńplacki z jabłkami robi najlepsze moja mam choć mi ostatnio się migała ,że zapomniała jak się je robi , nie dałam się na to nabrać :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak racuszki :)
OdpowiedzUsuńRacuszki! Wieki nie jadłam!
OdpowiedzUsuń