piątek, 13 stycznia 2012

Placki z jabłkami.


Puszyste placki z jabłkami. Równie dobre będą z jagodami, gruszkami czy truskawkami. Łatwe, choć nie błyskawiczne ponieważ wymagają ubicia białek. Podałam jedynie z cukrem pudrem.
Przepis autorstwa Karola Okrasy podał na forum Cin Cin- użytkownik Europa112.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 większe jabłka
  • 100 ml jogurtu lub kefiru
  • 6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej




Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszysto. Dodać jogurt oraz obie mąki, wymieszać. Do masy wrucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Patelnię z tłuszczem rozgrzać i łyżką kłaść ciasto. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Eve, aleś mi narobiła apetytu na takie placuszki. Kocham je. Smak dzieciństwa, uwielbiany od zawsze:)

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placuszki,to mój smak dzieciństwa:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. placki z jabłkami robi najlepsze moja mam choć mi ostatnio się migała ,że zapomniała jak się je robi , nie dałam się na to nabrać :D

    OdpowiedzUsuń