Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placki z owocami i dlatego chętnie wypróbowuję nowe wariacje na ten temat. Przepis na te podała JotHa na forum Cin Cin. Są puszyste, miękkie i myślę, że można spróbować ich z innymi twardymi owocami.
Przepis na szarki cytuję za autorką, tak więc nie podaję dokładnych proporcji.
Składniki:
jabłka (jedno na osobę)
jaja (jedno na jedno jabłko)
mąka
woda
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
ewentualnie cukier (jeśli jabłka są kwaskowate)
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka rozbełtać z wodą, mąką, cukrem i proszkiem. Masa ma mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Połączyć z ciastem. Smażyć na rozgrzanej patelni wykładając porcje ciasta łyżką. Podawać posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z dżemem.
Jajka rozbełtać z wodą, mąką, cukrem i proszkiem. Masa ma mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Połączyć z ciastem. Smażyć na rozgrzanej patelni wykładając porcje ciasta łyżką. Podawać posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz