Little mocha kisses, taką nazwę noszą ciastka Rahell Allen, na które przepis znaleźć można w książce "Rachel's Fod for Living". Bardzo smaczne i jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Biorąc pod uwagę fakt,że banalnie proste i zybkie w wykonaniu (wysłużyć się można dziećmi) warto wypróbować. Użyłam wykrawaczek drobnych, o różnym kształcie i uzyskałam 2 pełne blachy ciastek.
Składniki:
- 175g mąki ze środkiem spulchniającym
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wrzątku
- 1 jajo
na polewę:
- 50 g masła miękkiego
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Kawę rozpuścić w wodzie. Mąkę, cukier i masło umieścić w misce miksera i utrzeć do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie ucierając dodać jajo i wlać kawę. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem (Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć na chwilę do lodówki). Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Składniki polewy utrzeć na gładkąmasę, którą następnie dekorować ciastka.
fajne, i mają uroczą nazwę
OdpowiedzUsuńostatnie zdjęcie, z tym kleksem polewy czekoladowej jest fantastyczne :)
swoją drogą bardzo lubię Rachel Allen
Jakie pyszne te ciasteczka! Świetne zdjęcia z tą polewą, mniam. Zachęcają:)
OdpowiedzUsuńPozdrówki :)
Ewa, hahaha! "Wysłużyć się dziećmi" to najważniejszy składnik tych ciasteczek! :) Chyba powinnam do swoich wypieków częściej go wprowadzać. :D
OdpowiedzUsuńUściski!