środa, 21 marca 2012

Szwajcarski placek z jabłkami.



Proste ciasto do herbaty czy kawy. Takie śniadaniowe raczej. Choć zmieniłoby formę gdyby jabłka dodać do masy a nie na wierzch.
Przepis od Pieczarki Mysi z lekkimi modyfikacjami, dzięki czemu ciasto zyskało piękny kolor.


Składniki:
200g mąki
125 g masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jaja
3 łyżki śmietany kremówki
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
5 winnych jabłek
2 łyżki rumu
łyżka soku z cytryny
bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Okrągłą formę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jabłka oczyścić, pokroić w ćwiartki lub plastry. Skropić sokiem z cytryny i rumem. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Masło utrzeć, stopniowo dosypywać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa stanie się kremowa dodawać kolejno po jaju i ucierać do połączenia. Następnie dosypywać mąkę. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok 45 min.

7 komentarzy:

  1. pyszne jest takie proste ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, niezwykle lubię tego typu wypieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ujęcia. A jego zawartość aż chciało by się ugryźć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity placek! Oj bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i niech ktoś powie, że te najprostsze ciasta nie są najsmaczniejsze! :) Dla mnie sto razy lepsze, niż jej wysokość kremowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Gratuluje wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto.....a został jeszcze kawałek czy już komentujący zjedli wszystko?? :)

    OdpowiedzUsuń