wtorek, 19 czerwca 2012

Chaczapuri



Chaczapuri jest jednym z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. Placki na bazie mąki i kefiru bądź maślanki faszerowane serem i ziemniakami to opcja, którą ja wybrałam. Można poświęcić więcej czasu i przygotować ciasto drożdżowe a sam farsz wykonać też w dwóch różnych wersjach. Odsyłam do postu Janki, która podała dokładne przepisy.
Doskonałe na kolację lub do zabrania na piknik. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe.







Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łżeczki cukru
  • 3/4 szklanki kefiru lub maślanki

Farsz serowy:
  • 20 dkg ziemniaków
  • 15 dkg sera feta użyłam cheddar
  • 15 dkg sera mozzarella


Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Wlać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odczekać 30 min. Następnie podzielić na 4 kulki, rozwałkować każdą na cienki placek. Na środku placka kłaść porcję farszu, rozpłaszczyć tak by pokryć wierzch ciasta zostawiając 5 cm margines. Zawijać brzegi ciasta do środka tak by zamknąć placek.

Farsz:
Ziemniaki ugotować, rozgnieść na puree. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ziemniakami.

5 komentarzy:

  1. A ja myślałam, że Gruzji; ale to też Kaukaz

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa, superaśne :) Ale nie widzę oryginalnego linku, jest gdzieś? Chciałam zajrzeć też na tę stronę.

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, edytowałam. Dziękuję, że zwróciłaś uwagę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O,jakie one fajne! Nigdy nie jadłam. Pysznie się zapowiada to danie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, tylko cały problem polega na tym, że to nie jest chaczapuri. Do ciasta musi być dodane masło, a w środku żadnych ziemniaków.
    To co proponujesz, to wersja pierogów ruskich w formie plackach.Zakładam, że smaczna, ale proszę nie pisz, że to chaczapuri, bo moje gruzińskie geny się burzą :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń