czwartek, 14 czerwca 2012

Muffiny z dżemem


Banalnie proste i dające wiele możliwości. Można dodać kakao, zamiast dżemu użyć ulubione owoce czy budyń. Bardzo nam zasmakowały i w samym ubiegłym tygodniu piekłam je 3 razy.

Przepis od Niebieskiej Pistacji.


Składniki:

  • 3/4 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 1 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki dżemu


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Mleko, ekstrakt waniliowy, jajo i olej połączyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Połączyć suche składniki z mokrymi.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić 2 łyżkami ciasta, nałożyć łyżkę dżemu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok 35 min, do zbrązowienia.

7 komentarzy:

  1. podkradam :)
    na pewno je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne! Wspaniale wyrosły :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząco wyglądaja :) Niedługo je zrobię i później podzielę się opinią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. juz robilismy z moim malym, wyszly pyyycha, na spod dalismy minimalnie ciasta, potem dzem i na gore wiecej ciasta, dzieki temu sie nie rozlaly, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię właśnie ;-) pięknie rosną

    OdpowiedzUsuń
  6. Już zabieram się do pracy . Mam nadzieje że smakują tak jak wyglądają .
    Z góry dzięki za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodałam do ciasta łyżkę kakao żeby byly kakaowe :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń