Smaczne kruche ciasto z kwaskowato- słodką pierzynką rabarbarowo bezową. Świetne ale jakże proste połączenie.
Przepis z porzeczkami w roli głównej, zaproponowała Oliweczka na forum Cin Cin, zaczerpnięty został z serwisu Wielkie Żarcie.
Składniki:
- 400 g mąki
- 250g margaryny
- 6 łyżek cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 300 g cukru
- 5 łodyg rabarbaru
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto schłodzić przez ok 30 min po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 36x25 cm.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 15 min, aż ciasto się zrumieni delikatnie.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki długości ok 1 cm.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać partiami cukier.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i włożyć do piekarnika na kolejne 15 min.
Po tym czasie na tak prygotowane ciasto wylać ubitą pianę z białek i piec ok 30 min, do zrumienienia bezy.
Bezę lubię chyba tylko w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Nie ma to jak rabarbarowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)