niedziela, 10 czerwca 2012

Rabarbarowe ciasto z bezą.



Smaczne kruche ciasto z kwaskowato- słodką pierzynką rabarbarowo bezową. Świetne ale jakże proste połączenie.
Przepis z porzeczkami w roli głównej, zaproponowała Oliweczka na forum Cin Cin, zaczerpnięty został z serwisu Wielkie Żarcie.


Składniki:
  • 400 g mąki
  • 250g margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 5 łodyg rabarbaru

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto schłodzić przez ok 30 min po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 36x25 cm.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 15 min, aż ciasto się zrumieni delikatnie.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki długości ok 1 cm.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać partiami cukier.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i włożyć do piekarnika na kolejne 15 min.
Po tym czasie na tak prygotowane ciasto wylać ubitą pianę z białek i piec ok 30 min, do zrumienienia bezy.

2 komentarze: