piątek, 8 marca 2013

Lektury na weekend

Moc kolorowych i różnotematycznych inspiracji. Znajomość języków nie jest konieczna, naprawdę! Te zdjęcia mówią same za siebie. A jeśli koniecznie chcemy coś zrozumieć można się posłużyć translatorem lub koleżeńską pomocą :)

DG Home, no.2

DG Home


Lonny Styczeń/Luty
Lonny Magazine

Matchbook Magazine. Luty 2013
Matchbook, Luty 2013

Rue. Luty/marzec
Rue. Luty/marzec

Adore Magazine. Luty/marzec
Adore Magazine

wtorek, 5 marca 2013

Biżuteria w Zeszycie

Zapowiadałam, że w Zeszycie będą zmiany i będzie nie tylko kulinarnie. Postanowiłam zaprezentować Wam swoje prace. Od trzech miesięcy jestem zafascynowana samodzielną produkcją biżuterii. Taką zwykłą, z prostych elementów. Zapatrzyłam się na prace innych i sama postanowiłam stworzyć biżuterię dla siebie. Pochłania czas, pozwala na rozwój kreatywności no i najważniejsze- pozwala stworzyć dodatek do dowolnego stroju.
Dwa swoje wisiorki musiałam odsprzedać, kilka rozdałam. To znaczy, że moje prace znalazły uznanie, podobają się. Z tego powodu będe je prezentować także tutaj.



Zawieszka.

poniedziałek, 4 marca 2013

Po długiej przerwie



Ciężko zabrać się do napisania czegoś po tak długiej przerwie. Powoli ogarniam zaległości, każdego dnia stawiam krzyżyk przy tym co już nadrobiłam. Sporo tego. Trzy miesiące bez komputera- brzmi niewyobrażalnie. Oczywiście co jakiś czas miałam dostęp do komputera ale to nie to samo co osobisty sprzęt w domu.
Na szczęście udało się odzyskać dane z poprzedniego laptopa.
Przy okazji Ktoś zepsuł kartę SD do aparatu i zdjęcia z całego okresu bezkomputerowego wiszą gdzieś w czasoprzestrzeni. Ech. Zawsze coś.
Tymczasem wiosna nadchodzi, słońce za oknem, świeżość i nowe możliwości. Będzie się działo :)

Dziś polecam Lonny Magazine. Czas na prasę :)

Lonny

piątek, 22 lutego 2013

...

via Pinterest

Bardzo długa ta moja przerwa od blogowania. Niestety kilka spraw nałożyło się na siebie i stąd to wszystko. Ot życie. Obecnie oczekuję na nowy laptop, który już jest zamówiony i z którym to będę się musiała zapoznać, spersonalizować i wtedy będe mogła zacząć działać. Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać dane z dysku poprzedniego laptopa gdyż nie należę do osób, które często zrzucają na inny dysk to co na komputerze ważne.
Chwilowo wypoczywam z dziećmi daleko od domu. Gdy wrócę, mam nadzieję będe znowu podłączona do świata.
Przez ponad 2 miesiące używałam internetu jedynie w smartfonie. I o ile cieszę się, że mam zarówno modem z wi-fii jak i w miarę nowoczesny telefon, dzięki czemu mogłam korzystać z internetu o tyle to nie to samo co buszowanie w sieci przed komputerem. Sami wiecie :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelników. A powyżej na plakacie myśl, która mi ostatnio towarzyszy.

sobota, 5 stycznia 2013

Kilka słów:)

Witam Was wszystkich w Nowym Roku. Życzę by był pełen radosnych zdarzeń i wcale nie taki jak poprzedni- ma by lepiej,zdrowiej, atrakcyjniej. Niech się dzieje pozytywnie!

Moja nieobecność na logu spowodowana jest awarią laptopa. Jest poważnie ale uda się go uratować, choć były juz myśli o zakupie nowego. Nie ma co, przyjaciela trzeba ratowac! Zwłaszcza, że jego zawartość jest dla mnie bardzo cenna.
Niedługo wracam. Będę częściej gdyż postanowiłam pisać też o innych rzeczach, prezentować moje inne prace, nietylko te kulinarne.
Sciskam mocno wszystkich czytelników i do zaś!

Ewa

sobota, 8 grudnia 2012

Lektury na Weekend

Urokiem magazynów świątecznych jest to, że naprawdę nie potrzeba znajomości języka. Często nie trzeba ich czytać by znaleźć ciekawy pomysł a nawet jeśli, można posłużyć się translatorem.
Ja popadam w zachwyt nad nad mnogością propozycji, kreatywnością autorów poszczególnych artykułów i ciekawa jestem co kolejni mogą jeszcze dodać nowego.

A Subtle Revelry
A Subtle Revelry

Tu oczarowały mnie dekoracje;

żołądź
Jumbo Acorn Ornament via Etsy
 






choinki

Set Up a Forest

Pink tel. 

Pink tel

i zachwycający w prostocie kalendarz adwentowy



oraz strój karnawałowy :)



Tickle The Imagination


Tickle the Imagination

gwiazdki z masy solnej


oraz świąteczne wieńce


12 Days of Holiday Baking
 i pomysły na dekorowanie pierników.
12 Days of Holiday Baking



piątek, 7 grudnia 2012

Muffiny piernikowe


Jedne z lepszych muffin jakie jadłam. Wilgotne. Prawdziwie piernikowe sprawiają, że atmosfera przedświąteczna jest bardzo wyczuwalna. Upiekłam z połowy porcji uzyskując 2 blachy. Nic to, i tak zniknęły równie szybko jak tradycyjna porcja.

Przepis Monsai.


Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
1 szklanka cukru trzcinowego
cukier waniliowy
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao
4 jaja
1 szklanka oleju
powidła śliwkowe (dałam 3 łyżki)
1/4 szkl mleka
1/4 szkl miodu

Od siebie dodałam;
garść orzechów włoskich, drobno posiekanych
łyżkę cynamonu


Wykonanie:
W jednej misce połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, kakao, przyprawę i cynamon.
W drugiej misce połączyć jaja, mleko, miód, olej, powidło. Wymieszać składniki suche z mokrymi i rozdzielić masę do foremek wyłożonych papilotkami.
Piec ok 15 min w 180C.

piątek, 23 listopada 2012

Lektury na weekend




Mnóstwo inspiracji świątecznych. Od pomysły na prezenty po dekoracje mieszkania. W Anthology.
Anthology

Stylowe wnętrza oraz podróż na Majorkę w Est.
Est. 7/2012




Coś z dziedziny rękodzieła. Ucieszą się zwłaszcza Ci, któzy posiadają dzieci. Fajne :)
100 Masking Tape DIY Ideeen.
100 Masking Tape DIY Ideeen

W j. francuskim więc raczej do pooglądania niż poczytania przez niektórych ale miły dla oka Knot Magazine.
 
Knot   

Przyjemnych lektur i czasu na nie w ten weekend!

środa, 14 listopada 2012

Ciasteczka cynamonowe.



Zawsze gdy pieczemy ciasteczka wydaje mi się, że tak ich dużo. A potem jakoś dziwnie się składa, że nie ma czego odkładać na jutro. Tak było i tym razem :) Dlatego myślę, że gdy będę piekła pierniczki za parę dni, zrobię to z podwojonej porcji.
Z podanego poniżej przepisu uzyskałam trzy blachy ciastek różnej wielkości.
Przepis od JotHa.



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Zimne masło zagnieść z pozostałymi składnikami. Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 170C do zrumienienia. 

Zaw