czwartek, 2 października 2008

Sos tunczykowy

Sos tunczykowy podaje z makaronem spaghetti. Jest latwy, szybki w wykonaniu i smaczny na tyle, ze nie zostawia sladow na talerzach :)

Skladniki;

puszka tunczyka w sosie wlasnym

250g pieczarek

250 ml smietany

natka pietruszki

ser zolty

sol, pieprz, papryka ostra

olej

makaron

Wykonanie;

Pieczarki obrac, pokroic w plasterki, poddusic na niewielkiej ilosci oleju do zrumienienia. Dodac tunczyka, wymieszac. Przyprawic sola, pieprzem, papryka- wedlug uznania. Gdy tunczyk zmiekknie zalac smietana., posypac natka pietruszki. Dusic kilka minut. Sosem polac makaron, wierzch posypac startym serem zoltym.

3 komentarze:

  1. Dodaj kiedyś pora i ziół prowansalskich - to dopiero niebo w gebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwe i szybkie do zrobienia, na pewno wypróbuję. Z tuńczykiem mam jeden dyżurny przepis, a tu nagle mam drugi - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie bardzo dobry ten sos:)

    OdpowiedzUsuń