środa, 19 listopada 2008

Muffiny z biala czekolada i zurawinami


Wypatrzone w grudniowym magazynie "Fresh". A poniewaz w moich spizarnianych zapasach posiadalam otwarte juz opakowanie zurawin, postanowilam upiec te muffinki. Bardzo bardzo slodkie :) Mnie to odpowiada ale dla wielbicieli mniej slodkich wypiekow polecam zmniejszyc ilosc dodanej czekolady.

Skladniki;

250g maki ze srodkiem spulchaniajacym

1 lyzeczka sody

150 g cukru

85 g masla rozpuszczonego i schlodzonego

2 jajka- roztrzepane

200 ml mleka

75 g suszonych zurawin

110 g bialej czekolady polamanej na kawalki

2 lyzki cukru demerara (lub zwyklego brazowego cukru)

Przygotowanie;

Na wstepie dodam, ze make ze srodkiem spulchniajacym mozna przygotowac samodzielnie; szklanke zwyklej maki wymieszac z 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 lyzeczki soli.

Piekarnik nagrzac do 200C. Foremke na muffinki wylozyc papilotkami. Przesiac make, sode, dodac cukier. W oddzielnym naczyniu wymieszac roztopione maslo, jaja i mleko. Polaczyc skladniki suche z mokrymi, dodac zurawiny, zamieszac. Lyzke masy przelac do formy muffinkowej, wlozyc kawalek czekolady i zalac druga lyzka ciasta. Wypelnic tak wszystkie foremki. Kazda czesc ciasta posypac brazowym cukrem. Piec ok 15-20 min az babeczki sie zrumienia. Po wyjeciu z piekarnika pozostawic forme na 5 min do schlodzenia po czym wylozyc muffiny na metalowa podstawke.

3 komentarze:

  1. Slicznie wyglądają! :))) Smaczniutkie i tak pieknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może też je dziś zrobię lub inne z Twojej serii muffinkowej;)AK

    OdpowiedzUsuń