Sladniki;
1 kg mrozonej kukurydzy, rozmrozonej
3 cebulki dymki, pokrojone
1 zabek czosnku
35g kaszy manny
1.5 litra wywaru warzywnego (z kostki)400g solonych chipsow tortilla
200g startego zoltego sera
2 papryczki chili, drobno skrojone
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 200C.
Osaczyc kukurydze, umiescic ja w robocie kuchenym, dodac cebulke dymke, czosnek i kasze manne. Zmiksowac na mus (wystarczy dwukrotnie uruchomic noze miksera). Przelozyc mase do garnka, dodac wywar warzywny i zagotowac. Zmiejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac przez 10 min. Chipsy tortilla umiescic w blaszce i posypac serem zoltym. Umiescic w piekarniku na 5-10 min. Zupe podawac z tortilowymi chipsami.
Wygląda pysznie :)Nigdy nie jadłam takiej zupki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kukurydzianej zupy
OdpowiedzUsuńa bardzo lubię to warzywo
piękny ma kolor!
taka słoneczna zupka:)
Ewo, nie wiem czy dobrze pamiętam...(może pomieszałam) czy to Ty kiedyś pisałaś, że z zupami Ci nie po drodze? ;-) Qrcze, no jaka fajna zupa, no! Kusząca bardzo. :) jestem pewna, że pyszna. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda Twoja zupa. Uwielbiam gdy w zupie jest co pochrupać :)
OdpowiedzUsuńTak, to ja pisalam. Ale nie po drodze mi zeby tak z glowy wymyslec. Z przepisu to nawet wychodzi :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa! Po tym jak zasmakowała mi zupa kukurydziana z imbirem, mam wielką ochotę na kolejną kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuńEwo, zrobiłam na wczorajszy obiad. Zjedliśmy ze smakiem. :) Bardzo fajne to zestawienie słodkiej nieco bądź co bądź zupy i słonych tortilli (u mnie dodatkowo pikantnych). Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie Malgosiu, ze smakowala :)
OdpowiedzUsuń