niedziela, 12 kwietnia 2009

Tea & biscuit cheesecake

Radosnych, spokojnych i zdrowych Swiat Wielkanocnych dla Was i Waszych rodzin.
Dziekuje serdecznie za wszystkie zyczenia.


Zapraszam na sernik herbaciany z przepisu zamieszczonego w styczniowym numerze miesiecznika "Fresh". Sernik nie jest trudny w wykonaniu ale dosc czasochlonny. Na zdjeciu procz sernika- pisanki i stroik, rekodziela mojej mamy.

Skladniki;
300 g herbatnikow digestive (lub podobnych)
150 g masla, rozpuszczonego
450 g serka kremowego
300 ml smietany 33% (double cream)
200 ml goracej wody
6 torebek herbaty earl grey
1 laska wanilii
6 listkow zelatyny
zimna woda
kropla ekstraktu wanilii
2 bialka
110 g cukru


Wykonanie;
Przygotowac okragla foremke o srednicy 21 cm. Powinno sie ja wylozyc ja papierem do pieczenia ale ja tego nie zrobilam. Herbatniki zmielic w malakserze lub wlozyc do worka i rozbic walkiem na okruszki przypominajace bulke tarta. Przesypac je do miski i wymieszac z rozpuszczonym maslem. Masa wylozyc dno foremki, ubic dlonia powierzchnie. Przelozyc do lodowki. W duzej misce utrzec serek kremowy na gladka mase. Z laski wanilii wydobyc nasiona, zmieszac z kropla ekstraktu waniliowego i dodac je do sera. W drugiej misce ubic smietane na sztywno i wmieszac ja do sera. Torebki herbaty zaparzyc w goracej wodzie (200ml). Listki zelatyny rozpuscic w zimnej wodzie. W przepisie nie podano ile zimnej wodu uzyc dlatego sugerowalam sie instrukcja podana na opakowaniu zelatyny (45ml na 1 listek). Gdy herbata sie zaparzy usunac torebki i wlac do niej zelatyne. Przelac do masy serowej i wymieszac. W innej misce ubic bialka na sztywno, dodajac cuker lyzka po lyzce. Gdy piana bedzie sztywna przelozyc ja do masy serowej i delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy z herbatnikami, wyrownac powierzchnie. Odstawic do lodowki na minimum 4 godziny, najlepiej na cala noc.

19 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyśmienicie!!!

    Wesołych Świąt, Ewo!!! Dużo słońca i radości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piękny sernik!
    jakie piękne ozdoby!

    uwielbiam wszystkie ciasta z serem
    może byc sam ser, bez spodu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo, wszystkiego dobrego na swieta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny sernik, warto wykazać taki trud.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, dziękujemy za życzenia. Udało mi się jeszcze dziś zaglądnąć, choć mam mnóstwo zajęcia z Małą. Tobie, twojej rodzinie i wszystkim drogim Twojemu sercu życzę spokojnego weekendu świątecznego, a także mokrego dyngusa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewo, sernik wygląda wspaniale i bardzo odświętnie :)
    Życzę Ci radosnych i pięknych świąt z samymi pysznościami, takimi jak ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tyle osób ostatnio prezentuje słodkości z herbatą, ze aż mam ochotę je spróbować

    wesołych

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki rowniutki!!! wow :)
    wszystkiego dobrego w te swieta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczny sernik i piękne ozdoby! :)))
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie wygląda taki zwarty! Szkoda, że nie pokazałaś przekroju.

    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety przekroju nie udalo mi sie zrobic ;) Ale wyglada jak bok ciasta- gladziutko.

    Dziekuje serdecznie za zyczenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam serniki, Twój jest śliczny. Intryguje mnie kwestia herbaty, i czy jest w nim wyczuwalna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi, jest ale bardzo delikatnie. Mysle, ze dzieki niej zyskal lekkiego herbacianego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ładnie wygląda. Herbata dobrze byłat wyczuwalna?

    OdpowiedzUsuń
  15. Malgosiu, [isalam wyzej :D delikatnie bardzo. Uwazam, ze bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja mam pytanie a propos śmietany - czy ona ma być kwaśna czy słodka? Bo mi się ten sernik bardzo, bardzo podoba, ale nie chcę zepsuć... Byłabym bardzo wdzięczna za małe naprowadzenie :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gin, tutaj uzywam smietany 33%. Jest mdla w smaku dlatego zawsze w dodatku do niej jest cukier. Uzyj smietany powyzej 30%.

    OdpowiedzUsuń
  18. Tutaj mam kremówkę 38% - mam nadzieję, że się uda :) Bo zazwyczaj piekę serniki - te na zimno to dla mnie troszkę magia... ;)

    Pięknie dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bedzie dobra. Powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń